Menu

Látogatás az iskolában
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.03.01.

Február 26-án vendégek érkeztek a Magyar -Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába. Mindez nem szokatlan, hiszen többször járt már itt a kínai nagykövet: Zhang Chun Xiang, kerületünk polgármestere, Hajdu László, ám most sokkal többen jelen voltak ezen az érdekes délelőtti megbeszélésén.

Lindner Klára, az iskola igazgatónője fogadta Dobrev Klárát, a miniszterelnök feleségét, Bogyay Katalint, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkárát, Huszty Andrást, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztost, valamint Zhang Chun Xiang-ot, a Kínai Népköztársaság nagykövetét. Kerületünket Hajdu László polgármester mellett dr. Pálinszki Antal alpolgármester, Németh Angéla a MOS Bizottság elnöke, Ambrus János a Kerületfejlesztési, Városüzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke képviselte.
A megbeszélésen Lindner Klára köszönetet mondott Dobrev Klárának, hogy érdeklődik az iskolában folyó munka iránt és néhány gondolatban bemutatta az oktatási intézményt. Szó esett arról, hogy két nyelvű programmal oktatják a pedagógusok a diákokat: 65%-ban magyarul, 35%-ban kínaiul, illetve második osztálytól angolul is tanulnak a kisdiákok.
-Sajnos, nagy a fluktuáció. Az elmúlt három és félév folyamán 314 gyerek járt az intézményben. Ennek fő oka, hogy sok szülő miután családjával itt él- ha jól megy neki, nyugat felé utazik tovább; ha nem megy jól neki, akkor kelet felé utazik. De így is a gyerekek 60%-a kétnyelvű. Ők azok, akik itt születtek Magyarországon, itt jártak már óvodába is. A gyerekek 20%-a magyar- magyar szülők gyermeke-, 20%-uk pedig az utóbbi időben érkezett. Az itt folyó oktatásra azonban folyamatos igény mutatkozik. A 7. osztályosok korábban öten voltak, míg jelenleg ebben az osztályban 19 gyerek van.
Amint az igazgatónő elmondta, vannak különleges osztályok is, mint például a 4.b, ahol mivel a tanítójuk is jól tud kínaiul- sokat beszél velük napközben is-, így a diákok is jobban elsajátították már ezt a nyelvet.
Minderről Dobrev Klára úgy vélekedett, hogy a diplomaták életében a vándorlás benne van, és ennek is köszönhető az, hogy sok gyerek érkezik az iskolába, ill. távozik az intézményből. Hiszen a diplomaták 3-4 évig szolgálnak általában egy helyen, azután tovább kell menniük.
Lindner Klára szólt arról is, hogy most dolgozzák ki a gimnáziumi programot, és így 12 ill. 13 évfolyamossá szeretnék tenni az iskolát. A tervek szerint a 9. évfolyamon ? más néven 0. évfolyamon- a magyar gyerekek kínaiul, a kínai gyerekek magyarul, míg azok a gyerekek, akik tudnak kínaiul, azok angolul tanulnának.
Bogyai Katalin szakállamtitkár arra volt kíváncsi, hogy vajon mennyire nő az iskola iránt az érdeklődés.
-Lassan, de egyre inkább nő az érdeklődés- mondta Lindner Klára. Jelenleg 24 gyerek tanul az első osztályban, közülük 7 magyar és közülük négyen kifejezetten a kínai nyelv miatt jöttek ide. A jövő tanévi oktatás iránt már most 56 szülő érdeklődik, akiknek leendő első osztályos gyermeke van. Mindehhez azonban azt is érdemes hozzátenni, hogy a 24 pedagógusból 7 kínai anyanyelvű, tehát a szakmai színvonal is folyamatosan biztosítva van.
Dobrev Klára nagyon köszönte a tájékoztatást és minden jelenlévőt biztosított arról, hogy ez az iskola, ez a képzés mind a gyerekeknek jó, mind az ország megítélésében is fontos szerepet játszik.
Köszönete jeléül a nemrégiben napvilágot látott Gárdonyi Géza: Egri csillagok című könyvét kínaiul, valamint Weöres Sándor verseit tartalmazó kétnyelvű kötetet adta át ajándékba a miniszterelnök felesége, majd az igazgatónő vezetésével körbejárták az épületet, ahol személyesen is megismerkedhetett a diákokkal, az oktató-nevelő munkával Dobrev Klára.

Kapcsolódó cikkek











Kapcsolódó linkek




Képes beszámoló