Menu

Egészségesen, betegen- az úszás lételem
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.02.25.

Léna, Tomika, Nono, Petra és a többiek. Csobogó lábak. Hajtjuk a biciklit. Megy a malom körbe, magasan, előre. No, nem tornaórán vagyunk, hanem az Angolna Úszó-Gyógyúszó Iskola egyik foglalkozásán.
Hogy hogy kerülünk ide? Február 12-e óta a Szentmihályi úti bevásárlóközpontban található FAWA Sportközpont , azaz Fazekas Attila Wellness Akadémia ad otthont a kicsinyeik úszásának és gyógyúszásnak.

Ági, Gergő édesanyja elmondta, hogy az Angolnához háromnegyed éve járnak. Gergő már 3 éves, de még nem tud ülni önállóan. Fejleszteni kell. De ennyi idő után most már vannak önálló mozdulatai a kisfiúnak a vízben.
Kati, Dóri édesanyja. A gyermek 4 és fél éves és halmozottan sérült. Sok helyre jártak már fejleszteni, de még az úszással a korábbiakban nem próbálkoztak. December közepe óta hetente egyszer hozza anyukája a foglalkozásra Dórit, melyet jónak tart.
-Sokat mozgatják a vízben Dórit. S ha majd a víz alá tud menni, akkor valószínűleg egy ilyan reflexe is kialakulhat- mondta Kati.
M. Kecskés Edit volt válogatott versenyúszó 1998-ban hozta létre az Angolna Úszó- Gyógyúszó Iskola Oktatói és Rehabilitációs Alapítványt, ám már több mint két évtizede foglalkozik gyerekek oktatásával többek között mint specifikus szakág oktató.
-A vízben sokkal könnyebben lehet mozogni, már a sűrűségéből adódóan is. Sok-sok apró inger adásával tudjuk segíteni a gyerekek mozgást.
Az alapítványnak van számos tiszteletbeli orvosa: reumaorvos, neurológus, ortopédorvos, de a munkánk annyira elterjedt, hogy már nem kell külön tájékoztató anyagokat adnunk, hanem szájról szájra terjed a hírünk- mesélte M. Kecskés Edit, aki eredetileg prevenciós céllal indította el az oktatást a babáknál.
Az alapítvány mellé állt számos művész, sportoló, közéleti személyiség és magánember is.
A fővédnök: Erdei Zsolt Madár profi ökölvívó világbajnok mellett a védnökök között tisztelhetik az alapítók Szabó Péter ifi EB birkózót, Zubor Attila úszóolimpikont, Balogh Gábor öttusa olimpikont, Czene Attila úszó olimpiai bajnokot,Hernádi Judit színművésznőt, Barabás Éva műsorvezetőt, és az artistaművész Rippel fivéreket is többek között.
Rippel Ferenc, az Alapítvány egyik védnöke elmondta, hogy 2000 óta állandó tagja az alapítványnak.
-Úgy gondolom, már a jelenlétünkkel tudjuk segíteni a célkitűzést, azt hogy, az alapítvány és annak tevékenysége mellett állunk. Igyekszünk minél több rendezvényen ott lenni, hogy azzal is segítsük az ügyet- mondta Rippel Ferenc. Nem az a célunk, hogy minél több pénzt szerezzünk az alapítványnak, hanem inkább minél több eszközt: kerekesszéket, kisegítő eszközöket, hogy jobbá tehessük a gyerekek életét. De természetesen nagyon jó lenne, ha minél többen ismernék az alapítványt. Én azért állok az ügy mellé, mert ha így tudok a gyerekeknek segíteni, akkor ott leszek- mondta.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló