Menu

Alkotók, a gyerekek és az ünnep
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.02.25.

Hagyományosan minden hónap első csütörtökén írók, költők és képzőművészek látogatnak el a FSZEK Eötvös Könyvtárba, ahol a látogatók és vendégek legnagyobb örömére bemutatkoznak. Legutóbb Dandás László festőművész, költő állította ki munkáit, míg Wágner Zoltán költő verseit hozta el. A délután folyamán velük beszélgetett és a kiállítást megnyitotta a délután lovag Kanizsa József író, költő a Krúdy Kör titkára.

Mielőtt azonban a program megkezdődött volna, a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ negyedik osztályos diákjai zenés, énekes, verses produkcióval kedveskedtek a művészeknek.
Dandás Lászlót Kanizsa József mutatta be. A fest, aki verseket is ír- lehetett a mottója ennek a néhány percnek. Hiszen a festmények és a versek nagyon jól megvannak egymással: a festő színekkel, a költő a szavakkal, hasonlatokkal fejezi ki gondolatait.
Miután Dandás László a gyerekek produkcióját megdicsérte, elmondta, hogy ő már gyerekként is rajzolt, ám sokáig nem festett. Majd a Műegyetemen végzett tanulmányai során ismét rajzolnia kellett.
-Az érzéseket sokkal jobban lehet kifejezni a színekkel. A sárgás, vöröses színek dominálnak a képeken, ám a kedvenc színeim a sárga, a kék- mondta, majd néhány versét is elmondta a diákoknak.
Ezt követően Kanizsa József Wágner Zoltánt faggatta, akiről elmondta, hogy idén végez az egyetem magyar szakán, és verseit időmértékes verselésben alkotja.
-Nekem nyelvművelést is jelent mindez- mondta. Wagner Zoltán a Kőbányai Írók, Költők Asztaltársaságának, valamint a Krúdy Körnek is tagja, emellett a Kláris című folyóiratban is megjelent már verse.
-Pedagógus leszek. A gyerekeket nagyon szeretem. Tudom, lesz munkám bőven. Hiszen bár van Internet, de a gyerekek szókincse nagyon beszűkült. Az ízes magyar nyelvvel talán sikerül visszahódítani a gyerekeket a nyelvhez- mondta, majd elhangzott néhány játékos vers, mint pl. a Csigajáró, a December című.
A délután végén ismét a diákok kedveskedtek a művészeknek: Hermann Lilla szólójával A muzsika hangja című musical részletét adták elő a „kossuthos” kisdiákok.

Ehhez a hírhez kapcsolódik egy másik fontos esemény, melyről Kanizsa József, a Krúdy Kör titkára számolt be:
-A Krúdy Gyula Irodalmi Kör a megalakulásának 25. évfordulójának újabb ünneplési lehetőséget biztosító színhelye volt a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színháza, ahol a Kör tagjai bemutathatták a NEGYED ÉVSZÁZAD című antológiát.
Az antológiából szemelvényeket a Krúdy Kör tagjai adták elő szép számú meghívott közönség előtt. A műsort Király Lajos költő, műfordító, a Kör elnöke állította össze és vezette le. A Krúdy kör tagjain kívül Egyedi Béla Krúdy-díjas daltulajdonos a kör tagjainak megzenésített verseit adta elő, nagy sikert aratva.
A szünetben állófogadáson tudhattuk meg, Szendi Miklóstól, az M+M FESTON Bt. cégvezetőjétől és Tóth Antal, a Szobafestő, Mázoló és Tapétázó Országos Ipartestület elnökétől, hogy a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színháznak évek óta végzik belső átalakítási, a rendszeres felújítási festő, mázoló, tapétázási, díszletkészítési, felújítási munkálatait, s ennek fejében kapnak egy-egy lehetőséget, hogy „művészeti, irodalmi kört, egyesületet” meghívjanak, adjanak egy ünnepiest lehetőséget.
Most a Krúdy Gyula Irodalmi Kör a fennállásának 25 évfordulójára kapta ezt a lehetőséget, s mutathatta be a NEGYED ÉVSZÁZAD című antológián keresztül a Kör tevékenységét.
A Kör bemutatkozása után 19 órakor a TIVOLI SZÍNHÁZ megrendezésében a „SZEGÉNY HEKUS ESETE A PAPAGÁJJAL” című bűnügyi vígjáték bemutatásával, Vári Éva, Szilágyi Tibor főszereplésével kedveskedett az ünnepelt Krúdy Kör, az M+M FESTON Bt. és Sz.M.T.O. Ipartestület meghívott vendégeinek, a közönségnek.
Az ünnepi est végig hangulatos volt és a bűnügyi vígjáték kitűnő hangulatot teremtett, s méltó befejezése volt az „irodalmi és művészetek találkozásának”
A közönség vastapssal jutalmazta a produkciókat, az esten közreműködő részvevőket- írta beszámolójában Kanizsa József.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló