Menu

Civil Nap az 1%-ért

2008.02.17.

Civil Nap többször is volt már a kerületben- ha nem is túl sokszor-, ám arra még a korábbiakban nem került sor, hogy kifejezetten a civil szervezeteknek adható 1% kapcsán tartsanak megbeszélést az érintettek. Az összejövetel nem titkolt célja az volt, hogy bemutatkozzanak az egyesületek, alapítványok.

A programot a Pestújhelyi Közösségi Ház munkatársai a XV. kerületi Önkormányzattal közösen rendezte meg Pintér Zsuzsa, a közösségi ház vezetője bevezető gondolataiban elmondta, hogy a kerületben bejegyzett civil szervezetek azt szeretnék elérni, hogy az itt élő adózók minél nagyobb számban utalják át kerületi civil szervezetek számára adójuk 1%-át.
Avarkeszi Béla ugyanezen gondolatok jegyében folytatta a köszöntést és kihangsúlyozta, hogy minden olyan program, amely a kerületi civileket, civil szervezeteket összehozza, az a kerület hasznára is válik.
-Nekünk az a feladatunk, hogy az adófizető kerületiekkel minél jobban megismertessük az itteni civil szervezeteket, hiszen több mint 300 van, ám a képviselői függelékben ennek közel egyharmada: 112 szerepel csak, amely szám hamarosan kb. 120-ra emelkedik majd. Sajnos, csak azokat ismerik általában az adózó állampolgárok, amelyeknek tevékenységéről az óriásplakátokról, illetve tv-, rádió-, újság reklámokból ismernek.
-Én magam is támogatom azt a kezdeményezést, hogy az 1%-ok minél nagyobb számban itt maradjanak a kerületben. Az önkormányzat pedig nagy figyelmet szentel a civil szervezetek működésének, hiszen az országban szinte egyedülálló módon közösen dönt velük a támogatások szétosztásáról, amely pl. 2007-ben 6 millió forint volt. Mindehhez közösen működtetnek egy Tanácsadó Kollégiumot is.
A Civil Napon több szervezet is bemutatkozott, így az Értelmes Életért Alapítvány zenekara egy kedves műsorral kedveskedett a többieknek, míg a többiek magukról szóltak néhány gondolatban. Sajnos azonban, nem képviseltette magát olyan sok szervezet ezen a rendezvényen, mint amilyen fontos volt a program.
A nap zárásaként több olyan gondolat is megfogalmazódott, mely a jövőre nézve kiemelkedő jelentőségű: az 1%-ot finoman kell kérni, hiszen vannak olyanok, akiknek nincs pénze, van olyan, aki nem tudják, kinek adják illetve vannak olyanok, akik nem akarnak. A fel nem ajánlott 1% azonban visszakerül a „nagy kalapba”, ezért el kell érni azokat az embereket, akiknek van lehetőségük a nyilatkozat megtételére, de nem ismerik a lehetőségeket, a civil szervezeteket. Ennek érdekében pedig szükség van arra, hogy a civil szervezetek tanuljanak meg egymással együttműködni.

További információk olvashatók.