Menu

Pestújhelyen működik az Első Magyar Go Egyesület

2008.02.10.

2008. január 15-től a kerületben működik gó egyesület is, melynek célja, hogy ezt a távol-keleti, fantasztikusan érdekes, mégis egyszerű szabályokkal zajló táblajátékot megismertessük a kerület minél több lakójával- adott tájékoztatást Záhonyi Zsolt, az egyesület elnöke. Épp ezért már február 17-én itt szervezzük meg az Első Magyar Go Bajnokságot „Nyulashatos hendikep” néven.

A gó a legrégebbi, manapság is játszott táblás játék. Eredete 4000 évre nyúlik vissza, az ősi Kínába.
A történészek és régészek egy dologban értenek egyet a gó eredetével kapcsolatban, hogy kezdetben a kövek és a tábla egy jóslási az élet minden területére kiterjedő gondolkozásmód.
A gót Magyarországon a híres matematikus, Erdős Pál terjesztette el. Erdős Pált a Magyar Gó Egyesület tiszteletbeli 1 danos játékossá avatta, a valódi játékereje 2-3 kyu lehetett.
Az első „hivatalos” magyar gószervezet „Go Egyesület” néven alakult meg, már 1983-ban. Később, amikor az Európai Gószövetség felvette a tagjai közé, a „Magyar Go Egyesület” nevet vette fel.
1999-ben Székesfehérváron megalakult az OriGo SE és ezt követően több egyesület alakult Budapesten, és néhány meglévő sportegyesület gószakosztályt alakított. Ezeken kívül Budakeszin alakult egy góval is foglalkozó sportegyesület és Miskolcon alakult egy góegyesület.
Az új egyesületek és szakosztályok, valamint a versenyzők számának növekedése szükségessé tette, hogy megalakuljon a Magyar Gószövetség, ami a góval foglalkozó sportszervezetek szövetsége. A szövetség hivatalosan 2005 végén kezdte meg működését.
2008 elején az MGE nevet és profilt váltott, és Első Magyar Gó Egyesület Pestújhely néven Budapest XV. kerületébe költözött. Új alapszabályában megjelölt fő feladata a gó minél szélesebb körben való megismertetése és terjesztése a kerületben. Ennek érdekében tanfolyamokat, versenyeket, edzőtáborokat, előadásokat és játszmaelemzéseket kíván szervezni kezdőknek és haladóknak egyaránt. Az átalakult szervezet által rendezett első országos versenyre 2008. február 17-én, vasárnap 9.00 és 19.00 között kerül sor a Pestújhelyi Közösségi Házban, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk.
A magyar gósport szereplői számos előkelő helyezést értek el európai nemzetközi versenyeken. Pocsai Tibor 1988-ban Európa-bajnok lett, és az ifjúsági Európa-bajnokságok harmadát idáig magyarok nyerték. Büszkélkedhetünk női- és párosgó Európa-bajnoki címmel is. Több fiatal tehetség évekig tanult távol keleti mestereknél. Az európai élmezőnyben a magyar 6 danos játékosok általában agresszív, éles játékstílusukról híresek.
Legutóbbi kiemelkedő sportsikerünk, hogy a 2007. évi Gó Európa-bajnokságon a magyar bajnok, Balogh Pál (6 dan) a 4. helyen végzett- adott tájékoztatást végül az elnök.

Kapcsolódó oldalak: