Menu

Ismét ülésezett a képviselő-testület

2021.09.09.

Az augusztusi szünet után újra visszatértek a munkához a képviselő-testület tagjai.

Ünnepi pillanatokkal, a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérem Díjak átadásával kezdődött a képviselő-testület szeptember 9-i rendes ülése csütörtökön.

Cserdiné Németh Angéla köszöntőjét követően az Érdemérem Díjakat vehették át a díjazottak, valamint szintén ekkor került sor a Civil Szervezetek Elismerő Oklevél átadására is. Ezt követően a nyílt ülésen tizennégy napirendi pontról, zárt ülésen három témában döntöttek a képviselők.

A napirendi pontok sorában az elsők között szerepelt az a módosító javaslat, amely a Budapest-Rákospalota Magyarok Nagyasszonya Főplébánia, tervei közt szereplő – Bácska utca 4. szám alatti ingatlan helyére tervezett – új Plébánia épület és Közösségi ház megépítéséhez járulhatott hozzá. Az épület és környezete optimális kialakítása érdekében az egyház kérte a szomszédos ingatlanon lévő szabályozási vonalak áthelyezését. Az egyházi beruházás elősegítése mellett lehetőség nyílik a terület központi jellegének erősítésére, melyben komoly előrelépést jelent az új Plébánia és Közösségi ház létrehozása. Az egyház a KÉSZ módosítás tervezési költségének felét átvállalta.

A képviselő-testület a korábbi  – 2021. június 24-ei – ülésén egy nagyobb horderejű intézményi átszervezési szándékáról is döntött. Az eddig költségvetési szervként működő Csokonai Kulturális Központ (CSKK) 2021. december 31-én megszűnik és a közművelődési feladatokat az eddig XV. Média Kft. néven ismert, százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég látja majd el. Az átszervezést érintő közművelődési feladatok átszervezéséről a csütörtöki ülésen szavazott a testület. A CSKK munkavállalói átkerülnek a gazdasági társasághoz, az átadás előtti munkakörrel és illetménnyel. Az XV. Média Kft. a jövőben Csokonai Kulturális és Kommunikációs Nonprofit Kft. elnevezéssel működik tovább.

A hivatal és intézmények működése is terítékre került. Elfogadták a Polgármesteri Hivatal szervezeti felépítéséről és munkarendjéről szóló módosítást, továbbá döntöttek az Egyesített Bölcsődék szmsz-ének módosításáról is.  A 2021. évi igazgatási szünet elrendelését is elfogadták, amely 2021. december 27-31 . közötti időszakra (5 munkanapra) vonatkozik. Ez idő alatt sürgős esetben ügyeket, ügyeleti rendszerben tudnak majd intézni.

Az országosan jelentkező óvodapedagógus hiány a kerületi önkormányzati óvodákat is érinti, azok közül is leginkább a Mozdonyvezető Tagóvodát. A probléma megoldása érdekében a Rákospalotai Összevont Óvoda vezetője levélben fordult az Önkormányzathoz, amelyben azt kérte, hogy az Önkormányzat engedélyezze három további pedagógiai asszisztens alkalmazását az intézményben. A testület megszavazta az álláshelybővítést.

A képviselők elfogadták  az új önkormányzati honlap (bpxv.hu) kialakításához és üzemeltetéséhez szükséges beszerzési eljárás megkezdését is.

A jelenleg csak jelentős költségráfordítással felújítható „Bezsilla Nándor utca 36. szám I. emeleti helyiség ingatlanra vonatkozó elővásárlási jogról való lemondás” napirendi pont osztotta meg leginkább az egymással szemben ülőket az ülésen. A témában végül nem született döntés.

Az érintett kérdésben Cserdiné Németh Angéla összegzését az alábbi videóban is megtekinthetik.

Fotó: Nagy Botond
Videó: onkormanyzati.tv
A teljes testületi ülés megnézhető ITT.
(D.I.)