Menu

Életük kockáztatásáért jutalomban részesültek a tűzoltók

2007.06.14.

Ma reggel a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság Dologház utcai épületében Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok, Demszky Gábor főpolgármester és Hajdu László, a XV. kerület polgármestere elismeréseket adott 23 tűzoltónak és rendőrnek a június 7-i újpalotai paneltűzben tanúsított bátor helytállásukért.

– Engedjék meg, hogy először is, hadd tolmácsoljam a budapestiek köszönetét mindazért, amit a fővárosiak védelméért tesznek. Mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy életünk és értékeink védelme az Önök gyors reagálásától, szakértelmétől függ. Naponta bizonyítják, hogy tökéletes felkészültségüknek köszönhetően a fővárosiak nyugodtak lehetnek, biztonságban érezhetik magukat. Ezért hálásak vagyunk Önöknek, és megbecsüljük erőfeszítéseiket- mondta a főpolgármester. Köszönettel tartozunk az Önök kiemelkedő munkájáért, bátor magatartásért, mellyel legutóbb is szembeszálltak a veszéllyel, hogy a XV. kerületi Páskompark egyik 10 emeletes épületének lakóit kimenekítsék a tűz és a füst markából, illetve mindent megtettek azért, hogy otthonaikat a legkisebb károk érjék.
Legutóbb, június 7-én délután a XV. kerületi panelépületben csaptak fel a lángok, veszélyeztetve az ott élők biztonságát. A percek alatt nagy erőkkel kiérkező tűzoltók szakszerű, alapos munkájának köszönhetően sikerült 30 embert biztonságban kimenekíteniük és a tűzet megfékezniük. A mentés nem volt egyszerű, a lakásokban, folyosókon hömpölygő füst nagyban nehezítette a munkát, de a helyszínen lévő 120 tűzoltó helytállásáról tett tanúbizonyságot. Külön kiemelném azt a 25 tűzoltót, akik életük kockáztatásával mindent megtettek annak érdekében, hogy a lángoló épületben rekedt lakókat kimenekítsék. Munkájukért a legmélyebb tisztelet és a legteljesebb elismerés illeti meg Önöket és kollégáikat- mondta Demszky Gábor
A XV. kerületi, s ezen belül az újpalotai polgárok nevében Hajdu László polgármester mondott köszönetet mindenkinek, akik a tűzeset folyamán kivették a részüket az oltásból, s mentették ki a lángoló épületből az embereket, közülük többeket, akik füstmérgezést is szenvedtek.
Mint ismeretes, az elmúlt hét csütörtökén délután a Páskompark 35. számú tízemeletes panelházban tűz ütött ki, melyhez a legmagasabb- ötös fokozatú -riasztással vonultak ki a tűzoltók, szám szerint százhuszonhárman. S bár a lángoló épületből harminc embert mentettek ki, egy nő életét már nem tudták megmenteni, azt, akinek a konyhájában csaptak fel először a lángok. A tűz során két felnőttet és egy gyermeket füstmérgezéssel kellett kórházba szállítani, míg több mint 20 lakót részben az utcára, részben a háztetőre menekítettek ki.
A helyszínre Demszky Gábor főpolgármester is azonnal kijött, s kijelentette, hogy a fővárosi önkormányzat a kerületi önkormányzattal közösen segít azoknak a családoknak az elhelyezésében, akiknek a lakása lakhatatlanná vált a csütörtök délutáni újpalotai paneltűzben.
Még aznap a helyszínen Gyurcsánszky János alpolgármester lakossági fórumot tartott, ahol elmondta, hogy mivel az oltás során nagyon sok lakás átázott, az épületet áramtalanítani kellett, több lakás ajtaját a tűzoltók kénytelenek voltak feltörni munkájuk során, így ezen az éjszakán senki nem térhetett vissza otthonába. Az alpolgármester a tájékoztatón mindehhez hozzátette, hogy ötvenezer forintos gyorssegélyre számíthatnak azok, akik ezt igénylik.
A kárfelmérés pénteken kezdődött meg, s azóta folyamatosan folyik a ház kitakarítása, illetve a lakások helyreállítása is megkezdődött.