Menu

Retro komédia a szomszédban

2007.05.27.

Görgey Gábor: Bulvár címmel több mint két és fél évtizeddel ezelőtt írta meg darabját, pontosabban három felvonásos színjátékát, melyet most 2007-ben a szomszédunkban, az Ady Endre Művelődési Házban működő Újpest Színház társulata mutatott be.

A színdarabot korábban 1980. november 14-én mutatták be a Kecskeméti Katona József Színház művészei- többek között Kiss Jenő, Fabó Györgyi, Mátray Márta, Monyók Ildikó, a rendező Sándor János volt. Az évek teltek, s most egy igazi retro komédiát vitt színre a mű írója Görgey Gábor, a szereposztás pedig igazán parádés: Moravetz Levente, Incze Ildikó, Lőte Attila, Harsányi Gábor, Iván Ildikó, Dózsa László.
A hetvenes évek végén megfogalmazott gondolatok ma épp úgy aktuálisak, mint sok-sok évvel ezelőtt. Adott egy író- Bakonyi Géza-, aki soha nem írt még drámai művön kívül mást, s épp ezért képtelen lenne a bulvár műfaja felé még elkalandozni is. Ám egyszer csak megérkezik Stella a nagyapjával, Tatával. Stella pedig fondorlatos módon magához láncolja az írót, színésznővé avanzsálja magát, majd miután Hollywoodba kerül, elhagyja a férfit. Vagyis: egy igazi bulvárdarabban érezheti magát Bakonyi Géza, aki mit sem sejt, csupán hagyja magát az orránál fogva vezetni. Maga a történet ennyi, ám mindaz a körítés, melyet Görgey Gábor rárakott, attól lesz egyrészt aktuális, másrészt igazi retrodarab: színházi intrikák, megunt házasság, pártközpont, besúgók stb.
Mindeközben szól a zene, Fényes Szabolcs dallamai, melyek igazi hangulatot adnak a színjátéknak.
A társulat igazán összekovácsolódott művészekből áll, akik önfeledten játszanak, s a karakterüknek megfelelően viselkednek. A nézőtérre is lejön Harsányi Gábor a Tata-, Dózsa László Mr. Szabó producer valamint Törköly Levente Matuska Ödön slágerszerző szerepében való lubickolása, miközben Lőte Attila Zebegényi Béla színigazgató megfontoltságát sugározza. A hölgyek: Ibolya (Incze Ildikó), Stella (Szölöskei Tímea), Csík Dóra (Dévényi Ildikó) igazi mai nők, míg a díva: Alkonyi Glória, amely szerepet Iván Ildikó alakított, egy valódi nagyasszonyként mutatkozik. Talán, nem véletlen, hiszen egy hús-vér operaénekesnő áll a színpadon, aki az Újpest Színház mellett az Operaházban is énekel. Az idei évadban többek között Mozart: Cosi fan tutte című vígoperájában Despina szerepét, illetve Verdi: Nabucco című operájában Annát, Zakariás nővérét alakítja. Moravetz Levente drámaíróként szintén egy olyan alakítást nyújt Görgey darabjában, akinek elhisszük, hogy ez az élet, a bulvár. Mellettük tűnik fel egy-egy epizód erejéig Dózsa Erzsébet, Mrs. Brownként, illetve a fia szerepében Tar Zoltán.
A szereplők közül ki kell emelni a két díszletezőt, akik a helyzetkomikumokat kihasználva vezetnek át az egyik jelenetből a másikba: ők Kozma Gábor és Orbán Gergely.
Aki akár fiatalként, akár idősebbként szeretne egy jót szórakozni, az az Újpest Színházban látható darabot legközelebb május 31-én tekintheti meg.