Menu

Nemzedékek a 30 éves oviban

2007.05.27.

Csütörtökön délután ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Kossuth NOK Szövőgyár utcai óvodája, ahova a mai ovisok szülei is jártak. Az ünnepségen a ma már általános- és középiskolás hajdani ovisok mellett a jelenlegi 3-6 évesek is felléptek.

Az évfordulós megemlékezésen először Bikfalvi Borbála elnök-igazgató szólt a jelenlévőkhöz, s elmondta, hogy ő személy szerint csak január óta igazgatja az intézményt, ám tudja, hogy a kezdetektől színvonalas munka folyik az óvodában.
Balláné Urbán Éva, óvodavezető az elmúlt harminc év eseményeit elevenítette fel.
-Egyszer volt, hol nem volt, 30 évvel ezelőtt 1976. szeptemberében hatcsoportos óvoda nyitotta meg kapuit a Szövőgyár utcában. A mostani épület helyén egykoron egy földszintes épület állt, amely szintén óvodaként működött 2 csoporttal és egy szolgálati lakással.
Vállalati és magánszemélyek segítő munkájával épült a mai óvoda hat világos csoportszobával, a hozzájuk tartozó öltözőkkel, mosdókkal, hosszú folyosókkal, nagy teraszokkal és egy gyönyörű, fedett medencével, amit a gyerekek nagy örömmel használhattak télen-nyáron az óvoda épületén belül.
Az újként felépült intézmény első vezetője Szabados Istvánné Magdi néni volt, aki nyugdíjba vonulásáig, 1998-ig tevékenykedett és irányította az óvodai munkát- mondta Balla Éva, aki mindehhez hozzátette, hogy Magdi néni vezetése alatt a Szövőgyár utcai és a Régifóti úti óvoda IV-es számú Összevont Óvodaként működött, amely kibővült a Gubó utcai óvodával. Ez az ovi azonban 1999-ben megszűnt, s az itt dolgozók a másik két oviban folytatták a megkezdett munkát.
1998-tól hét évig Károly Lászlóné Jutka néni vezette az ovit, aki a korábban kialakított hagyományokat, szokásokat megőrizte és továbbfejlesztette. Vezetése alatt készült el a helyi nevelési program, melyben nagy hangsúlyt kap a mozgásfejlesztés, egészséges életmódra nevelés, a gyerekek differenciált, egyéni fejlesztése, valamint a játék központi szerepe. 1999-ben pedig a kerületi oktatási intézmények integrációja során alakult meg a Kossuth NOK, amely az általános iskolát és a két óvodát foglalja magában.
Balla Éva 2005. szeptemberétől vezeti az ovit, s azóta megszépült az óvoda udvara, lett füves terület és gumitéglás focipálya, kavicsos játszórész, illetve elkészült az egyedi készítésű ivókút. Az óvoda belseje is megújult a festésnek, az új képeknek, dekorációknak köszönhetően.
-Az alapítványi bálunkból befolyt összeget logopédiai szoba létesítésére szeretnénk felhasználni, melyet idén szeptemberre tervezzük birtokba venni.
30 év telt el, közben a gyerekek jöttek, és elbúcsúztak, de a 30 év nem telt el nyomtalanul. Az óvoda falai őrzik a több generáció emlékét. Most már azok, akik idejártak, gyermekeiket hozzák hozzánk, és vannak olyanok is, akik már unokáikat szoktatják az ovinkba. Szeretnénk köszönetet mondani az akkori dolgozóknak, szülőknek, hogy felépült ez az óvoda, s ígérjük, hogy öregbítjük hírnevét. Törekszünk arra, hogy megtartsuk a színvonalat, amit egykoron felállítottak. Igyekszünk szépíteni, hozzátenni, hogy méltók legyünk mi is a következő nemzedék számára. Utoljára, de nem utolsó sorban köszönetet mondok azoknak a dolgozóknak, akik majdnem a kezdetektől dolgoznak itt és még mindig velünk vannak, azoknak, akik nemrég vonultak nyugdíjba – mondta az óvodavezető, majd a gyerekek műsora szórakoztatta az ünnepségre összegyűlteket.
Fellépett a Primavera fúvósötös, Simon Dávid és a Vörösmarty Gimnázium drámatagozatos diákjai, akik egy történelemórát idézte fel. A jelenlegi ovisok 2. csoportja Búzáné Anikó és Pásztor Bea betanításában a 3 kecskegida című mesét mutatták be. Novák Bernadett barátnőjével, valamint Iványi Diána és Madai Dorina fuvolázott, Molnár Kati óvónő saját versét mondta el, melyet az elmúlt 30 év élményeiről fogalmazott meg, majd a néptánccsoport egy pünkösdi csokrot adott elő. A műsor zárásaként az óvó nénik énekeltek.
Oláh Tiborné, az OMIS osztály közoktatási ügyintézője egy elismerő oklevelet és ajándékot adott át az óvodának a kerek évforduló alkalmából, majd a program zárásaként Simon Bence Fekete István: Nevelés című prózáját adta elő. Ezután az önfeledt ünneplés vette kezdetét, illetve az óvodában látható régi képekből, játékokból álló kiállítást tekinthették meg az egybegyűltek.

Kapcsolódó cikkek: