Menu

Sikeres lett a XV. kerület
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.05.26.

Ahogy már évek óta, így idén májusban, s éppen tegnapelőtt vehettek részt a városok, falvak, kerületek lakói a Kihívás Napja rendezvénysorozaton, melynek célja az, hogy minél többen mozgassák meg testüket legalább ezen a napon minimum 15 percen keresztül. Természetesen a mozgást, az egészséges életmódra nevelést személyes jelenlétükkel segítik a sportolók, olimpikonok is.

Idén 1538 település vetélkedett, s a XV. kerület a 70 ezer lélekszám feletti kategóriában, a VII-es számúban a 3. helyen végzett. Ez egy nagyon jó eredmény, hiszen tavaly a negyedikek lehettünk csak. Ahogy már évek óta, idén is Székesfehérvár lett a kategória győztese, míg a második helyen a XIV. kerület végzett.
A mieink összesen 448.600 pontot szereztek, vagyis ilyen sokszor 15 percet mozogtak.
-A tavalyi eredményhez képest közel százezer ponttal többet gyűjtött be az idén a kerület-mondta Varga József, az OMIS osztály sport ügyintézője.
Ezen a napon 19, az önkormányzat által szervezett központi program közül válogathattak a részt vevők, illetve az óvodások, általános- és középiskolák, nyugdíjas klubok is kivették részüket a programok szervezéséből. Több program már az elmúlt évekből ismert volt, de akadtak újak is.
De hogy mi is várt ebben a 24 órában a résztvevőkre?
Éjfélkor a Budai II. László Stadionban vette kezdetét hivatalosan a program az éjféli focival, ám már három órával korábban a Kontyfa Iskola asztalitenisz termében pattogni kezdett a labda. Az éjféli focitornán pedig Hajdu László indította meg a négyes focitorna résztvevői számára a versenyt.
A verseny végeredménye:
I. XV. kerületi önkormányzat csapata
II. Rendőrök csapata
III. Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola tanáraiból alakult csapat
IV. Sportiskola edzői, testnevelők csapata
A focimeccsek után reggel folytatódtak a programok, így a polgármesteri hivatal elől indult el a Trabant-tolás, melyhez az első lökést Gyurcsánszky János alpolgármester adta meg. Az autó a kerületen keresztül a Deák térig ment, majd onnan vissza; pontosabban közel hatvanan tolták végig a városon. Közben a hivatal udvarán Müller Kati tornász mozgatta meg a dolgozókat, míg az ovikban és iskolákban kezdetét vette az egész napos sportprogram: a Czabán Általános Iskolában Németh Angéla, a MOS Bizottság elnöke nyitotta meg az oktatási intézmények sportnapját, ám emellett többek között a Dózsa György Gimnáziumban váltóversenyek, tanár-diák foci, kézilabdázás, atlétika, majd non-stop éjszakai sportprogram várt mindenkit, a Micimackó Óvoda családi napját, ahol nemcsak sportoltak a gyerekek, hanem főzőversenyre, színházi előadásra is invitálták az anyukákat, apukákat az óvónők. Ezt a helyszínt többek között dr. Pálinszki Antal alpolgármester, Lindner Gusztáv, az OMIS osztály vezetője is meglátogatta.
-Az oviban reggel az óvónők kórusa Kodály dalokkal köszöntötte a családi nap résztvevőit, közben elkezdődtek a kézműves foglalkozások-mesélte Baracskay Éva, óvodavezető. Közben hét bográcsban főtt a paprikás krumpli, majd 11 órától a szülőkkel közösen egy sportverseny várt a gyerekekre. Volt tombola és zsákbamacska is, melynek bevételét az udvar szebbé tételére fordítjuk. Délután családi vetélkedő várta a kilenc csapatot- egy-egy csapat három családból állt. Mielőtt az eső megérkezett volna, a Portéka együttes színházi előadása szórakoztatta a kisebbeket és nagyobbakat. Egy igazán sikeres családi – és sportnapot tudhatunk magunk mögött.
Ezen a napon a Kolozsvár Általános Iskolában először együtt tornáztak zenére a diákok- az első taktusok elhangzását megelőzően Király Csaba alpolgármester köszöntött mindenkit, majd kispályás focibajnokságra került sor, amely a WURM Kupáért zajlott.
A Hartyán NOK adott otthont a CSIVIT (Csupa Izom, Vidámság) programnak, melyen a kötélmászás, kötélhúzás, szekrényugrás és a formagyakorlatok kaptak helyet. Miután a Hartyán iskola megnyerte ezt a versenyt, így az országos versenyen ők képviselik szűkebb és tágabb környezetünket.
Érdemes azonban megemlíteni azt is, hogy az Árendás közben található AST Testkultúra Szalon is bekapcsolódott a napi programba, ahol a kondíciójukat tesztelhették a mozogni vágyók, illetve a nyugdíjasok sportvetélkedőn küzdhettek egymással a kerület Idősek Klubjaiban (a megmozgatásukban a Testnevelési Egyetem hallgatói segítettek), valamint huszonketten a Budai hegyekbe kirándultak a Kihívás Napi Nyílt Túra keretében.
A nap egyik legérdekesebb eseménye volt késő délután a Budai II László Stadionban a kerületben működő négy küzdősport-egyesület közös bemutatója? a NIHON Újpalota SE, a Fortuna Kushido SE, az Újpalota SE és a Dinamic Karate SE. Ezen a programon több mint 170 gyerek vett részt, míg a napi program záróeseményeként az újpalotai Fő téren egy igazi buli várt mindenkit zenével, tánccal, közös mozgással, a Roll Skate Boogie együttessel.
A XV. kerület a 3. helyezéssel 200.000.- értékű sportszert nyert, ezen belül: 10 darab Aerodynamic focilabdát, 10 darab Rosco grafikás kosárlabdát, 20 darab Spectra ping-pong ütőt, 120 darab Rosco ping-pong labdát, 1 darab ping-pong hálót, 20 darab SP tollasütőt, 60 darab tollaslabdát, 10 darab SP gyerek teniszütőt, 30 darab Penn radical labdát, 2 darab jelzőmez szettet, 2 darab Minilite sátrat, 2 darab Rosco Match kézilabdát, 16 pár Rosco sípcsontvédőt, 2 darab Beach action röplabdát.

Kapcsolódó cikkek




Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló

















folyt. köv.