Menu

Kórusok közös éneke Pünkösd előtt

2007.05.24.

Májusi eső aranyat ér, de a pünkösdi eső ritkán hoz jót- tartja a hiedelem. Szerencsére, az elmúlt hét szombatján, egy héttel pünkösd előtt nem esett az eső, így a Pünkösdváró Egyházzenei Kórustalálkozóról sem kellett azoknak elmaradniuk, akik féltek volna a májusi záportól.

De nem is kellett félniük, hiszen a programban részt vevő kórusok mindannyian a Pestújhelyi téren álló Keresztelő Szent János katolikus templomban léptek fel.
De honnan is ered a pünkösd ünneplése és mit is jelent? A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, és minden évben május 10-e és június 13-a közé esik. Ugyanis a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben a Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának is tartják. Hasonlóan a húsvéthoz, egész héten át tart, de csak két nap nyilvános ünnep. Tertullianus régi ünnepnek nevezi, tehát az apostolok idejéből való. Az ünnepről május hónapot Pünkösd havának is nevezik.
Az idén megrendezett kórustalálkozón a házigazda Pestújhelyi Keresztelő Szent János katolikus templom ifjúsági kórusa mellett Rákospalotáról érkeztek az egyházi kórusok: így a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség-, a Rákospalota- Újvárosi Református Gyülekezet-, a Rákospalota- Óvárosi Református Gyülekezet énekkara, a MÁV-telepi Jézus Szíve Kórus, valamint a ugyaninnen a Lumen Christi együttes, illetve a Rákospalotai Baptista Gyülekezet énekkara és Ifjúsági Kórusa.
Mindannyiukat Molnár Béla a Keresztelő Szent János katolikus templom plébánosa üdvözölte, még pedig a különböző egyházak szokásainak megfelelő köszöntéssel. Ezután a templomot és környékét elárasztotta a kórusmuzsika, miközben a templomon kívül maradók a sátrakban tölthettek el néhány percet, fogyaszthattak.