Menu

Újjászületik a Wesselényi utcai piac környezete

2021.07.26.

Új helyre kerül a termelői piac és parkosítanak is a fővárosi támogatásból megújuló beruházásban.

Látványos megújuláson megy keresztül a Wesselényi utcai piac környéke a fővárosi TÉR_KÖZ-pályázatnak köszönhetően. A beruházás sorsa jól mutatja, hogyan változott meg a XV. kerület és a főváros viszonya a 2019-es választások után: a 100 milliós támogatást még a Tarlós-érában nyerte el a városrész, azonban a főváros miatt évekig nem sikerült megkötni a támogatói szerződést. Ennek azonban a 2019-es választások után már nem volt akadálya, így 2021-ben lezajlanak a munkálatok.

Cserdiné Németh Angéla

„A 2016-os komplex tervekből a korábbi fővárosi vezetés halogatása miatt ennyi tud megvalósulni – mondta a kivitelezési munkák elindulásakor Cserdiné Németh Angéla, utalva arra, hogy eredetileg a Rákos úti szakrendelő előtti terület is megújult volna, erre azonban erre nem kerülhet sor. A polgármester kiemelte, hogy az eddig elhanyagolt területen kulturált közterület születik meg. Ráadásul, ahogy a pályázatban is szerepel, nemcsak kereskedelmi célokat szolgál a fejlesztés, hanem a megújult környezet kulturális és közösségi eseményeknek is helyet adhat.

Szakály Kiss Csilla

És mi is fog történni a Wesselényi utcai piacnál? A Rákos út és a csarnok közötti járdaszakaszt teljesen felbontják, újjáépítik, az eddigi őstermelői piacot lebontják. Ezeket a részleteket már Szakály Kiss Csilla, kerületi piacokat kezelő Csapi-XV Kft. ügyvezető igazgatója osztotta meg velünk. Az árusító asztalok eltűnnek az utcáról, a piac ezen részét a vásárcsarnok előtti területen alakítják ki. A belvárosi Hunyadi téri csarnokhoz hasonló, kinyitható vászontetővel ellátott, esztétikus asztalok lesznek az árusítóhelyek. Az eddigi őstermelői piac aszfaltja helyére fákat, cserjéket ültetnek, padokat, ivókutakat telepítenek – mutatta be a terveket Porcsalmy Lászlóné, a Városgazdálkodási Osztály munkatársa.

De ennyiben nem merül ki a piac környékének megújulása: a munkálatok érintik a Wesselényi utca-Dessewffy utca-Rákos úti öblözetet is. Az eddig itt álló, kihasználatlan bódékat lebontják, parkosítják ezt a kis teret és az órás helyére egy modern pavilon épül. Az autósokra is gondoltak a tervezéskor, parkolókat alakítanak ki és lesz mozgáskorlátozottak számára fenntartott várakozóhely is.

Gy. Németh Erzsébet

„A fővárosi számára fontos a kerületekkel való kapcsolatok erősítése, a XV. kerületnek pedig köztudottan fontos a helyi identitás erősítése. Ezért esett a választásunk a piac fejlesztésére, amely a jövőben is őstermelőknek adhat majd otthont” – mondta el Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes. Azt remélik, hogy a Wesselényi utcai piac nemcsak esztétikusabb, zöldebb, használhatóbb lesz, hanem a helyi társadalmi kohézió és a lokálpatriotizmus is erősödhet.

A Wesselényi utcai piac környezete 100 millió forintból újul meg, fővárosi forrásból. A munkák szeptemberig tartanak, a közbeszerzési pályázaton a Penta Kft. nyerte el a kivitelezést. A parkosítás a kivitelezést követően zajlik, várhatóan októberben.

(Cs.B.)