Menu

Testületi ülés után

2007.05.07.

Még április 26-án tartott Hajdu László polgármester, Király Csaba alpolgármester és dr. Nagy Antal jegyző sajtótájékoztatót az előző napi képviselő-testületi ülés legfontosabb döntéseiről.

Először dr. Nagy Antal jegyző a helyi környezet védelméről szóló 2002-es rendelet módosításáról szólt, amely a magánterületi fák kivágását szabályozza.
A rendelet fő célja, hogy visszafogja a fakivágások mértékét, így óvva a meglévő zöldterületeket.
A módosítás alapján amennyiben valaki ingatlanja területén fát szeretne kivágni, a tulajdonos által kitöltött, 2200 Ft-os illetékbélyeggel ellátott formanyomtatványt kell benyújtania a XV. ker. Polgármesteri Hivatal Építésügyi Osztályához. A pótlást elsősorban természetben, faültetéssel kell teljesíteni, azonban ha erre nincs lehetőség, pénzbeni befizetéssel is megváltható. Az így befolyt összeg az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjába kerül, és faültetésre fordítják.
A kiszáradt, életveszélyes fák nem vonnak maguk után pótlási kötelezettséget, azonban kivágásuk szintén engedélyhez kötött.
A fakivágási formanyomtatvány a kihirdetést követően letölthető lesz a kerület honlapjáról, vagy átvehető az ügyfélszolgálati irodán.
A jegyző mindehhez hozzátette, hogy az, aki vét a fakivágás rendelete ellen, akár 30 ezer forint bírsággal is sújtható lesz.
A jegyző szavait követően Király Csaba alpolgármester beszélt a területét érintő fontos határozatokról, rendeletalkotásról, technikai változtatásokról. Így szót ejtett arról, hogy
az Egyesített Szociális Intézmények Alapító Okiratát a Szociális Foglalkoztató helyének változása miatt kellett módosítani, illetve arról is szólt, hogy az önkormányzat vagyonát gyarapította a korábban a TSZ Major tulajdonába tartozó közút ingatlantulajdonba vétele.
A sajtótájékoztatón utoljára Hajdu László polgármester számolt be a testületi ülésen történtekről. Elsőként a XV. kerületi rendőrkapitány, Galambos Ferenc beszámolója került szóba.
-A Magyar Rendőrség és így a BRFK XV. kerületi Rendőrkapitányság is az egyik legnehezebb évet zárta 2006.-ban-írta beszámolójában Galambos Ferenc. Felsorolásként néhány olyan eseményt emelek ki, melyek biztosításához a kerületi Rendőrkapitányság állománya is nagymértékben hozzájárult, így például a választások, nagyhatalmi vezetők látogatása, madárinfluenza, szeptember 17 -ei események utáni demonstrációk és REAC futballmérkőzések.
Kerületünket egyfajta nyitottság jellemzi, mivel a bűncselekményt elkövető személyek és csoportok szinte néhány perc alatt képesek elhagyni a kerületet, illetve a vidékről érkező elkövetők pedig könnyen meg tudják közelíteni. Az elmúlt években érezhetővé vált a bűnözői csoportok kerületünkbe történő koncentrálódása, tekintettel arra, hogy a belvárosi részeken nagyobb rendőri erők összevonására került sor, illetve egyre több belvárosi kerületben térfigyelő rendszer működik.
A fentiek ellenére a kiemelt kategóriájú bűncselekmények (betöréses lopások, személygépkocsikkal kapcsolatos bűncselekmények) csökkenése mutatható ki. A felderítések tekintetében a kerületi Rendőrkapitányság szintén jó eredményeket ért el, így a
– személygépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények felderítésében II. helyezés
– személygépjármű lopások felderítése II. hely
– betöréses lopások felderítési aránya Ill. hely,
illetve összességében az eredményességi mutatók alapján a XV. kerületi Rendőrkapitányság a kerületek rangsorában az V. helyet foglalta el a 2006-os évben.
A Közrendvédelmi Osztálya 2006-os évben 168 személyi sérüléssel járó és 565 anyagi káros közlekedési balesetnél intézkedett. Továbbá 1001 fővel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást, valamint 560 fő elfogására és 658 fő előállítására került sor.
Az Igazgatásrendészeti Osztályon mintegy 3300 szabálysértési feljelentés iktatás ára került sor, illetve 2150 főt marasztaltak el és 37.500.000,- forint pénzbírságot szabtak ki.
A munkánk során nehézséget okozott a fluktuáció tekintettel arra, hogy 2006-ban több kollega kérte áthelyezését vidéki Rendőrkapitányságra, illetve többen vonultak nyugállományba, így év végén már 32 fő hiánnyal hajtottuk végre a feladatainkat.
A XV. kerületi Rendőrkapitányság évi munkáját értékelve összességében megállapítható, hogy az elmúlt évre kitűzött céljainkat és feladatainkat alapvetően sikerült megvalósítani-olvasható a rendőrkapitány beszámolójában.
Hajdu László polgármester a sajtótájékoztatón ezután arról is szólt, hogy fontos döntés volt a testületi ülésen az önkormányzat 2006-os költségvetésének a lezárása, a zárszámadás elfogadása, melyet hosszas vita előzött meg.
– Elmondható, hogy az alapvető előirányzatok reálisak voltak; fenntartottuk az önkormányzat likviditását, nem szorultunk hitel felvételére, nem történt vagyonfelélés, gazdasági stabilitásunkat megőriztük. Az önkormányzati bevételek 2006-ban 15.482.038 ezer Ft-ra, azaz 5,2%-kal bővültek. A helyi adóbevételek szerepe egyre fontosabb, 2006-ban több mint 6,1 milliárd Ft-ot tettek ki (az önkormányzati bevételek több mint 39%-át). Ebből az iparűzési adó csaknem 4,6 milliárd Ft, az építményadó 948 millió Ft, a gépjárműadó 405 millió Ft, a telekadó 175 millió Ft volt. A központi források megközelítették a 4,5 milliárd Ft-ot, ami az adóbevételek 72,9%-ával egyenlő (szemben a 2005. évi 87,6%-kal). A felhalmozási bevételek összege 2006-ban megközelítette az 1,2 milliárd Ft-ot. Központi és fővárosi források adták a Polgármesteri Hivatal felhalmozási bevételeinek több mint egyharmadát. Az ingatlanok, valamint lakások és egyéb helyiségek értékesítéséből 478 millió Ft bevétel származott.
Az önkormányzati kiadások közül legjelentősebb a személyi juttatások és járulékaik voltak, melyek együttes összege 7,7 milliárd Ft volt (a 2005. évi 7,1 milliárd Ft-tal szemben), ezzel a kiadási főösszegnek 53,8%-át tették ki. Minden más kiadásra tavaly összesen 6,7 milliárd Ft-ot fordítottunk (6 millió Ft-tal többet, mint 2005-ben). Az egyéb dologi kiadások összege kereken 4 milliárd Ft-ot tett ki.
Felhalmozási célokra az önkormányzat 2006-ban 1 milliárd 525 millió 348 ezer Ft-ot fordított. Ezen belül felújítások: városgazdálkodási feladatokra: 66 millió Ft; Palota Holding (lakásfelújításra): 113,6 millió Ft; Polgármesteri Hivatal saját felújításaira: 33 millió Ft; intézményeknek: 141,5 millió Ft (ebből Egyesített Szociális Intézmény: 22,5 millió Ft, Csokonai Művelődési Központ: 17,2 millió Ft, Egészségügyi Intézmény: 16 millió Ft, Kontyfa Nevelési-Oktatási Központ: 10,1 millió Ft ).
A beruházások közül: városgazdálkodásra: 457 millió Ft; a Hubay Jenő Zeneiskola rekonstrukciója további 357,3 millió Ft volt; intézményeknél: 141 millió Ft (ebből: Egészségügyi Intézmény műszerbeszerzése: 40,1 millió Ft, Egyesített Szociális Intézmény: 13,3 millió Ft, Ifjúsági- és Sportközpont: 17,6 millió Ft), Polgármesteri Hivatal: 47 millió Ft.
Vagyonfelélésre 2006-ban sem került sor: a felhalmozási bevételek 335 millió Ft-tal alacsonyabbak a beruházási és felújítási kiadásoknál. Az önkormányzat vagyona 2006. december 31-én 91 milliárd 658 millió 133 ezer Ft volt.
Az önként vállalt feladatok továbbra is fontos szerepet játszanak a kerület életében mind a szociális ellátás, mind az oktatás és sport területén. Kiemelkedő jelentőségű a tanulók ingyenes tankönyv- és munkafüzet-ellátása, az ingyenes jogosítvány, nyelvvizsga, ECDL-vizsga. Ezek mellett támogattuk a kerületi diák-, tömeg- és versenysportot, az egyházakat, civil szervezeteket és alapítványokat, a helyi kisebbségi önkormányzatokat.
Pénzügyeink likviditásáról szólva 2006-ról is elmondható: megőriztük az önkormányzat likviditását; folyamatos volt az intézmények és a Polgármesteri Hivatal előirányzatoknak és igényeknek megfelelő finanszírozása.
A zárszámadáshoz kapcsolódóan a Képviselő-testület megállapította és felosztotta az önkormányzat 2006. évi pénzmaradványát. A szabad pénzmaradvány összege 359.769 eFt. Ennek kapcsán a 2007. évi költségvetés II. sz. módosításában kerül sor egyes előirányzatok korrekciójára.
-Idén ismét tervezzük, és valószínűleg ezúttal sor kerül majd hitelfelvételre, hisz a Panel Plusz programra beadott 20 pályázatból 18 sikeresnek bizonyult, és ennek önkormányzati harmadát magunknak kell fizetnünk, míg az állami harmadot meg kell előlegeznünk. A tavalyi két pályázó közül a Nádastó park 22. szám alatti épület szinte teljes egészében kész van, míg a Nyírpalota utca 1-23. szám alatti is túl van már a nehezén. Ezt a lakótelepet 12 évig építették, és a házak felújítása is körülbelül ennyi időt vesz igénybe. Maga a Panel Plusz program egy tízéves projekt, így remélhetőleg a következő években is sok lakóközösség belátja, hogy hosszútávon a felújítással járnak a legjobban- mondta a polgármester, majd az útépítésekről szólt.
-Ez évben állami forrás felhasználásával az alábbi hét földes utcaszakasz átépítésére lesz lehetőségünk, összesen 1500 m hosszúságban (Bánk utca (Madách – Apolló), Leiningen utca (Cserba – Rákosmező köz), Rákosmező köz (Leiningen- Nagysándor), Anyácska utca (Pisztráng ? végig), Csomád utca páros és páratlan (Töltés – Árokhát), Kál köz (Fő út – végig)). A kiviteli munkák júliustól – októberig várhatók.
Az önkormányzat saját forrásból, régiós pályázati támogatással két utcaszakasz felújítását tervezi: Szerencs utca (Rákos – váci vasút), Töltés utca (Károlyi S. – váci vasút). Ezek összterülete 9 200 m2.
Az utcák felújítása július – augusztus hónapokban várható.
A főváros folytatja a tömegközlekedéssel érintett alábbi kerületi utcaszakaszok felújítását, összesen 87 000 m2 ? en: Dembinszky utca (Pázmány – Rákos), Szerencs utca (Pestújhelyi – Rákos), Apolló utca (Drégelyvár – Őrjárat), Bezsilla utca (Árvavár- Pestújhelyi), Kolozsvár utca (Körvasút – Szent Korona), Páskomliget utca (Bánkút – Nyírpalota), Szentmihályi út (M3 – Nyírpalota). A munkák májustól októberig tartanak és májusban a Szerencs és Dembinszky utcák felújításával kezdődnek.
Közben a kerület csatornázottsága is eléri lassan a 100%-os állapotot. Tovább épülnek a parkolók is, az elmúlt 11 évben összesen 1100 parkolóval bővült a kerület.
Hajdu László elmondta, hogy az önkormányzat számos önként vállalt feladatot is betervezett a költségvetésbe. Így a szociális típusú támogatások 480-500 millió forintos kiadást jelentenek majd, a sportra 250-260 millió Ft jut majd (ebben az összegben a nyári szabadidős táborok finanszírozása is benne szerepel), de jut majd pénz a kultúrára, a civil szervezetek és az egyházak támogatására.
– A 2006-os esztendőben is így volt, és a 2007-es évben sem kívánunk változtatni az oktatás eddig jól bevált támogatásán: továbbra is biztosítani fogjuk az ingyenes tankönyveket, elsősöknek a füzetcsomagot, megtérítjük a sikeres jogosítvány, nyelvvizsga, vagy ECDL-vizsga díját, tanulmányi ösztöndíjakat, sportolói támogatásokat írunk majd ki. Sajnos, a korábban biztosított Palota Pótlékot a közigazgatási hivatal megtámadta, ezért más jogcímet kell majd találnunk a célzott támogatás jövőbeli biztosítására.
A polgármester még beszélt arról is, hogy a testületnek el kellett fogadnia az önkormányzat gazdasági társaságainak zárszámadását is.
-Azt lehet mondani, hogy mindhárom társaság eredményesen zárta a 2006. évet. A tulajdonos Önkormányzat a Palota Holding Rt.-vel évente a Megbízási Szerződésben szabja meg a vagyongazdálkodási, vagyonhasznosítási feladatokat; a Répszolg Kht-val a Közhasznúsági Keretszerződésben a park-és közterület-fenntartási és közhasznú foglalkoztatottakkal kapcsolatos elvárásokat. Ezek pénzügyi alapja az éves költségvetésben kerül jóváhagyásra. A CSAPI-15 Kft. az önkormányzati rendelet alapján végzi a piacok fenntartását; üzemeltetését. Elmondhatjuk, hogy a Palota Holding ZRt. eredményes évet zárt. Mérleg szerinti eredményét a bázishoz képest megháromszorozta. A társasházkezelő csoport is nyereségesen működött, likviditási helyzete stabil volt. Költségérzékeny gazdálkodás folyt 2006-ban, melyet 2007-ben is folytatni szeretne a társaság. A társaság elvégezte az Önkormányzat ingatlan vagyonának tényleges helyszínen történő leltárát. Korszerűsítették a szervezetet; új szervezeti és működési szabályzat készült.
Az elmúlt évek legeredményesebb évét zárta a CSAPI-15 Kft. Gazdálkodását a bevételek növelésére és a költségekkel való gazdálkodásra irányította. A differenciált bérleti díjak alkalmazása 5 %-kal növelte a helyhasználati díjakból és a közvetett szolgáltatásokból származó bevételét.
A napirendi pont megtárgyalásán belül a képviselők módosították a cégek alapító okiratait, megválasztották az új Felügyelő Bizottsági tagokat, illetve a könyvvizsgáló személyéről is döntöttek.
A sajtótájékoztató végén a polgármester szólt a Palota-busz jelzésű autóbuszjárat módosított útvonaláról illetve elhangzott az is, hogy ennek a járatnak a finanszírozása is az önkormányzat önként vállalt feladata, s a járat minden fontos XV. kerületi intézményt érint.
– A viszonylat módosításaival kapcsolatban Képviselő-testület tagjaitól érkeztek olyan kérések is, hogy létesítsünk egy megállót az Erdőkerülő utcai Nyugdíjas háznál lévő 96-os autóbusz megállójában. Mivel ez a kérés a házban lakó mintegy 70 nyugdíjas utazását könnyítené meg, e kérést az előterjesztő támogatta. A megálló létesítésével és járat meghosszabbításával kapcsolatban árajánlatot kértünk a Palota-busz járatot üzemeltető BKV Zrt.-től. Árajánlatukban forgalomtechnikai okokból azt javasolták, hogy a Palota-busz minden nap két alkalommal 1000 és 1400 órai végállomási (Fő út) indulással a kért Zsókavár utca ? Erdőkerülő utca (és vissza) útvonalon betér az Újpalota, Szentmihályi úti végállomáshoz is. A busz a ? Zsókavár utca kivételével ? az útvonalon érintett megállóban megáll. Az érintett menetek menetideje ezzel a jelenlegi 40 percről 50 percre növekszik. A többlet teljesítmény ellentételezésére a közszolgáltatási szerződés éves összege a jelenlegi 27.620.832.- forintról, 300.000.- forinttal 27.920.832.- forintra módosulna. Ennek megfelelően a havi részletezés 2.301.736.- forintról 2.326.736.- forintra növekszik- mondta zárásként a polgármester.

Kacsolódó anyagok