Menu

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

2021.07.07.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban is tartós hőség várható.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. július 7-én (szerda) 00:00 órától július 9. (péntek) 24:00 óráig harmadfokú hőségriasztást adott ki.

 

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan. A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!  Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

 

Forrás: https://met.hu/idojaras/elorejelzes/

 

 

A hőségriasztás esetén az ajánlások között szerepel az, hogy aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben. Ezért a Fővárosi Katasztrófavédelem ilyenkor közzéteszi a budapesti klimatizált helyiségek listáját.(A teljes felsorolás itt található.)

A XV. kerületi helyszínek:

  • Kerületi önkormányzat ügyfélszolgálata, 1153 Budapest kerület, Bocskai utca 1-3.
  • Budai II. László Stadion, 1152 Budapest kerület, Széchenyi tér 8-10.
  • Csokonai Kulturális Központ, 1153 Budapest kerület, Eötvös 64-66.
  • Újpalotai Szabadidő Központ (Csokonai Kulturális és Sportközpont), 1157 Budapest kerület, Zsókavár utca 2.
  • Pestújhelyi Közösségi Ház (Csokonai Kulturális és Sportközpont), 1158 Budapest kerület, Szűcs István utca 45.
  • Szabó Ervin Könyvtár, 1157 Budapest kerület, Zsókavár utca 28.
  • Kerületi hivatal ügyfélszolgálata, 1145 Budapest kerület, Bácska utca 14.
  • Pólus Center, 1152 Budapest kerület, Szentmihályi út 131.
  • ASIA Center, 1152 Budapest kerület, Szentmihályi út 169.
  • China Mart, 1152 Budapest kerület, Szentmihályi út 171.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

 

Orvosmeteorológiai témakörben további információért a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóügyeletét hívhatja a 06 30 535 0505-as számon, tűzvédelmi témakörben pedig Mukics Dániel tűzoltó alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 0620 669 36 13-as számon.

 

 

(D.I.)