Menu

Ez a Föld a miénk
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.05.03.

Ismét a Hartyán Nevelési-Oktatási Központ adott otthont a Föld Napja alkalmából rendezett ünnepségnek, melyre az elmúlt hét péntekén került sor.

Miután Szőcs Tamás az iskola igazgatója, majd Baracskay Éva, az önkormányzat Művelődési, Oktatási és Sport Bizottságának alelnöke köszöntötte a megjelent diákokat, kísérőiket és a vendégeket Ásoth Lászlóné betanításában az óvodások adták elő ünnepi verses összeállításukat, majd kezdetét vette a környezetvédelmi vetélkedő.
A versenyen az idén 15 csapat indult, s ezen belül is több iskola két-két csapattal nevezett a megmérettetésre, így a Kontyfa Általános Iskola, a Pestújhelyi NOK, a Károly Róbert Általános Iskola, a Hartyán NOK, a Kolozsvár Általános Iskola és a Kossuth NOK. Mellettük vett részt a versenyen a Szent Korona Általános Iskola, a László Gyula Gimnázium és a Czabán Általános Iskola egy-egy csapata.
A feladatsor 34 kérdésből állt, s többségüknél meg kellett tippelni a helyes választ. A diákok nagyon ügyesek voltak és épp úgy tudták a napjainkban zajló klímaváltozás következményeit, mint azt, hogy milyen védett növények fordulnak elő lakóhelyünk környékén.
A délutáni program azonban nem ért véget a versennyel, mert a hagyományoknak megfelelően faültetésre is sor került az iskola udvarán. Idén egy magnólia verhet gyökeret a földben. A kerti ültetés során hallhattuk Az erdő fohásza című verset, melyet Pergő Bence mondott el, majd az első földkupacot a fára Hajdu László polgármester, Király Csaba alpolgármester és Mihályi Zoltán az önkormányzat Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottságának elnöke vetette. Az elmúlt években többek között a Föld Napja alkalmából egy diófa illetve egy mandulafa is kihajtotta ágait.
Az eredményhirdetést megelőzően a 4.a osztályos diákok Ez a Föld a miénk címmel tartották meg zenés műsorukat, majd Hajdu László mondta el ünnepi köszöntőjét, melyben arra helyezte a hangsúlyt, hogy maga a verseny a környezetvédelemről szól, ám jó példát kell mutatnia mindenkinek azzal, hogy környezettudatosan él.
Lovas Éva, a program moderátora pedig kiemelte a verseny, az összejövetel fontosságát, hiszen a Föld pusztul, s mindannyiunknak sokat kell és lehet tennünk azért, hogy ez a folyamat megállítható lehessen.
Ezután a várva várt eredményhirdetésre került sor, melyen Lovas Éva elmondta, hogy a maximum 52 pontból az első helyzett 47,6 pontot ért el, ami nagyon szép eredmény. A díjakat a polgármester adta át Fekete Andrásné a Környezetvédelmi Közalapítvány kuratóriumának elnöke és Erdélyi Ferenc, a közalapítvány titkárának segítségével.
A jutalomüdülésen- amely Bernecebarátiban lesz- a nyolcadik osztályosok kivételével mindenki részt vesz, míg a nyolcadikosok 2-2 ezer forintos könyvutalványt kaptak.

Végeredmény:
1. Hartyán 1.csapat – 70 ezer Ft könyvutalvány, emlékérem, emlékplakett, emléklap, oklevél, jutalomüdülés
2. Czabán – 50 ezer Ft értékű könyvutalvány, emlékérem, emlékplakett, emléklap, oklevél, jutalomüdülés
3. Kolozsvár 2. csapat – 40 ezer Ft értékű könyvutalvány, emlékérem, emlékplakett, emléklap, oklevél, jutalomüdülés
4. Kolozsvár 1. csapat- 30 ezer Ft értékű könyvutalvány, oklevél, emléklap, jutalomüdülés
5. Hartyán 1. csapat – 20 ezer Ft értékű könyvutalvány, emléklap, oklevél, jutalomüdülés
6. László Gyula-20 ezer Ft értékű könyvutalvány, emléklap, oklevél, jutalomüdülés
7. Károly Róbert 1. csapat – emléklap és jutalomüdülés
8. Károly Róbert 2. csapat-emléklap és jutalomüdülés
9. Kontyfa -emléklap és jutalomüdülés
10.Pestújhelyi NOK- emléklap és jutalomüdülésú

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló