Menu

Fővárosi katasztrófavédelmi verseny

2007.05.03.

Április 25-én a XVIII. kerületi Bókay kertben volt a Fővárosi Ifjúsági Katasztrófavédelmi Verseny, melyen a kerületi versenyek győztesei (általános iskolai- és középiskolai kategória) mérték össze tudásukat.
Immáron 16. alkalommal rendezte meg a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság az ifjúsági katasztrófavédelmi versenyt, melyen a XVIII. kerület alpolgármestere, Ferencz István, valamint a XVIII. kerületi Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője, Bíró István alezredes köszöntötte a résztvevőket, majd Benkovics Zoltán, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság dandártábornoka nyitotta meg a Katasztrófavédelem a lakosságért az európaiság jegyében címmel meghirdetett fővárosi versenyt.

Az évente megrendezett verseny célja az, hogy a diákok elméletben és gyakorlatban életkori sajátosságaiknak megfelelő formában adjanak számot a tanév során elsajátított katasztrófavédelmi ismeretekről, tenni- és tudnivalókról, az ön-és mások mentésében szerzett jártasságukról.
A rendezvényen 43 csapat vett részt, s köztük versenyen kívül Kispest testvérvárosának, Smolyannak a diákcsapata is. Az állomáshelyeken a diákoknak meghatározott idő alatt a legkülönfélébb feladatokat kellett megoldaniuk- így többek között tesztlap kitöltő-, műszaki mentő-, lakosságvédelmi-, egészségügyi-, navigációs- és tűzvédelmi állomás, valamint külön állomáson állítottak össze a diákok egy kimenekítési csomagot. Emellett a manapság sajnos, nagyon aktuális árvízvédelemhez szükséges gátépítési feladatokkal kapcsolatos tanultakról is számot adtak a versenyzők.
A Bókay-kert második alkalommal adott otthont ennek a fővárosi versenynek, ahol nemcsak ennek a versenynek ad helyszínt, hiszen évek óta szeptember elején a Szeptemberfeszt programjai is itt zajlanak.
A versenyt követően a diákok számtalan szabadidős programon is részt vehettek, így nagy érdeklődést váltott ki a Medinából érkezett különleges mobil radarcsoport, akik honvédelmi eszközöket; fegyver-, felszerelés bemutatót tartottak, illetve vaklőszerrel, pisztollyal, hanggránáttal mutatták be, hogy milyen is a csatazaj. Emellett mentőkutya-bemutatót is láthattak a diákok.
Az általános iskolák versenyében a Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola csapata lett a győztes, a középiskolák megmérettetésében pedig a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium diákjai szerezték meg az aranyérmet, így a két intézmény csapata jutott tovább a katasztrófavédelmi verseny országos döntőjébe.

Eredmények:
Általános iskolák:
1. helyezett: Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola
2. helyezett: Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola
3. helyezet: Czimra Gyula Általános Iskola

11. helyezett: Kossuth NOK (XV. kerület)

Középiskolák:
1. helyezett: Csík Ferenc Általános iskola és Gimnázium
2. helyezett: Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola
3. helyezet: Dr. Sztanek Endre Alapítvány

14. helyezett: Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola (XV. kerület)

Kapcsolódó cikkek


Kapcsolódó linkek