Menu

Jön a digitalizált szemétszállítás

2021.07.05.

Kísérleti projekt indul a XV., a X., és a II. kerületekben 12 ezer fogyasztó bevonásával. Ha sikert hoz, digitális segítséggel megújul a lakossági szemétszállítás.

Összesen 12 ezer fogyasztót kér a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. arra, hogy a számukra kiküldött egyedi QR-kóddal ellátott matricát ragasszák fel kukáikra. Ezt a módszert, mármint a hulladékgyűjtő tartályok azonosítását Nyugat-Európa több nagyvárosában, például Bernben, Dortmundban, Drezdában is alkalmazzák. Az egyedi kód egy speciális programmal beolvasva azonnal kimutatja, hogy a cég az adott tartályhoz kapcsolódóan milyen szolgáltatást biztosít. Az FKF számára ma számos problémát okoz az, hogy a kukák nincsenek azonosítóval ellátva. Pillanatnyilag csak adatbázisok segítségével nyerhetők ki azok az információk, hogy hol, milyen típusú edényekből mekkora mennyiség is van kihelyezve az ügyfelekhez. Az egyedi, QR-kódos azonosító bevezetésével a raktárból kikerülő tartályok már az átadás pillanatában az ügyfélhez rendelhetők, mondhatni azok teljes életútja nyomon követhető.

 

„A projekt tesztelésében résztvevő ügyfelek a QR-kódot beolvasva az FKF honlapjának tájékoztató oldalát érik el, ahol – szükség esetén – adategyeztetést, illetve módosítást tudnak kezdeményezni. Sikeres bevezetés esetén az előkészítésben részt vevő ügyfelek a jövőben az elsők között érhetik el az FKF fejlesztés alatt álló, ügyfélközpontú, 21. századi digitalizált szolgáltatásait” – tudta meg a Tizenötödik dr. Szabóné Müller Tímeától, az FKF köztisztasági főigazgatójától.

Aki azt is hozzátette, hogy a QR-kód bevetésével kiszűrhetők a nem fizető ügyfelek is, ami összességében méltányosabb teherviselést eredményez. A nem fizető ügyfelek szolgáltatásba való bevonásával várhatóan csökken az illegálisan kihelyezett hulladék is, ez által Budapest tisztább, rendezettebb lesz.

A most egy budai és két pesti kerületet érintő program év végi lezárásakor, annak fogadtatását látva dönt az FKF arról, hogyan tovább. A tapasztalatokat mérlegelve határoznak arról, hogy újból tesztelik a rendszert, továbbfejlesztve azt, vagy a sikeren felbuzdulva mihamarabb bevezetik az egész fővárosban.

(Videó: XV Media)
J.Á.

 

 

 

(D.I.)