Menu

Országos elismerés az alpolgármesternek

2007.04.22.

Kerületünk alpolgármestere, Gyurcsánszky János igazán sikeresnek vallhatja az idei évet, hiszen nemrégiben, március 15-e alkalmából vehette át a Köz Szolgálatáért Érdemjel Arany fokozatát, majd alig egy hónappal később a XIII. Városi Polgármesterek Randevúján, Pécsett „Az év alpolgármestere” díjat, melyet dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter adott át a díjazottnak.

Az utóbbi eseményre 1995-ben került sor először Veszprémben, majd ezt követően számos város adott otthont a rendezvénynek, így legutóbb, április 19-én Pécs. A rendezvényen az ország számos önkormányzatának képviselői (polgármesterek, alpolgármesterek, jegyzők) mellett a közélet más irányítói is részt vettek közel ötszázan. A házigazda Tasnádi Péter, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere volt.
A program délelőttjén Tasnádi Péter beszélt az Európa Kulturális Fővárosa programjainak részleteiről, majd a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Kovács Gyula köszöntött mindenki, s emelte ki hozzászólásában, hogy ritka alkalom, amikor kisebb és nagyobb települések vezetői egyszerre tudnak találkozni és tapasztalataikat megbeszélni.
Dr. Lamperth Mónika miniszter asszony beszédében kihangsúlyozta, hogy a városok számára a legnagyobb kihívás az elkövetkezendő időszakban az lesz, hogy a maguk funkcióját felismerve példát mutassanak egy adott térség fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához.
Az esemény során délután dr. Lamperth Mónika átadta „Az Év Polgármestere”, „Az Év Alpolgármestere” és „Az Év Jegyzője” díjakat. Melocco Miklós „A városépítés allegóriája” című szobrát vehette át „Az Év Polgármestere”: Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere, „Az Év Alpolgármestere”: Gyurcsánszky János kerületünk alpolgármestere, illetve „Az Év Jegyzője”: Dr. Viszkók Zoltán, soltvadkerti jegyző.
-A díjak pártpolitikától függetlenek, ezeket a választópolgárok ítélték oda- tette hozzá a díjkiosztó alkalmával a miniszter asszony.
A nap folyamán délután miközben egy kötetlen pódiumbeszélgetés keretében miniszterek, államtitkárok és az önkormányzati érdekvédelmi szervezetek vezetői tudták tapasztalatukat kicserélni, kísérőik Pécs kulturális nevezetességeivel ismerkedhettek meg.
A rendezvény jótékonysági esttel zárult, melynek során a részvevők adományaiból összegyűlt összeget arra rászorulók kapják.
Gyurcsánszky János immáron a második ciklusban dolgozik a XV. kerületben alpolgármesterként, aki közéleti szerepet már a korábbiakban is vállalt, hiszen 1994 óta önkormányzati képviselő, különböző bizottságok tagja s 2006-ig az MSZP frakció vezetője is volt. Diplomáit munka mellett szerezte me (korábban vegyipari gépészként, géplakatosként dolgozott). Újpalotán él, három gyermeke van. Jelenleg apolgármesterként a kerület fejlesztési, üzemeltetési feladatait látja el.
Díjaihoz gratulálunk!