Menu

Tájékoztató volt az NCA idei évi pályázatairól és az elektronikus beadás lehetőségéről

2007.04.22.

Ezen a héten Mihály Zoltán, az NCA szakmai kollégiumának tagja és Baluka Csabáné, az NCA működési kollégiumának tagja adott tájékoztatást a civil szervezetek számára az NCA idei évi pályázatairól és arról a lehetőségről, hogy most már a pályázatokat elektronikus úton is beadhatják a szervezetek.

Mihály Zoltán elmondta, hogy eddig 55 ezer elbírált pályázattal foglalkoztak, s mindebben az a legfontosabb, hogy civilek osztanak pénzt a civilek számára. Két évre befagyasztva 6, 8 milliárd forint áll rendelkezésre országosan évente. Nagyon fontos a civil szervezetek számára, hogy hogyan és hova pályáznak: akkor kell az országos szakmai kollégiumhoz benyújtaniuk pályázatukat, ha leglább hét megyére kiterjedőn bejegyzett szervezet. Ez nem tévesztendő össze azzal, hogy hol fejtik ki tevékenységüket, hiszen akár országosan is több régióban dolgozhatnak, ám bejegyezve csak mondjuk Budapesten vannak. Ekkor azonban elég regionálisan beadniuk pályázatukat.
A Táncsics Alapítvány nemrégiben tette közzé azt a tájékoztatóját, melynek részleteit a honlap olvasói itt találhatják, illetve amelyről Baluka Csabáné is tájékoztatást adott.
Az elmúlt hetekben jelentek meg a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumainak 2007. évi pályázati felhívásai. Ez a forrás immár harmadik alkalommal ad lehetőséget arra, hogy civil szervezetek ezrei nyerjenek pályázati úton támogatást programjaik megvalósításához, illetve működési költségeik fedezésére.
A 2007. évi jelentősebb változások:
Az NCA-s pályázatokat 2007-től az ESZA Kht. ( 1145 Bp., Amerikai út 96. Telefon: 273-4250, fax: 273-4255, e-mail: hazaitamogatas@esf.hu) kezeli, ami annyit jelent, hogy a továbbiakban a pályázatokat, a szerződéskötést és az elszámolást is az ESZA Kht. (a SZMM pályázatkezeléssel foglalkozó intézménye végzi. Kivétel a 2006. évi pályázatok elszámolása, amely még a Magyar Államkincstár feladata. Ezentúl minden formai bírálatot és egyéb kezelési feladatot az ESZA Kht. Központi irodája végez. A szakmai birálat természetesen továbbra is a Regionális és Szakmai Kollégiumok feladata.
2007-től az NCA áttér a keresztféléves finanszírozásra, vagyis a soron következő fordulónál a pályázati támogatások felhasználási ideje 2007. június 1-től 2008. május 31-ig tart. Mindez azt is jelenti, hogy ebben az évben nem lesz második pályázati kör, tehat most kell a pályázatokat elkészíteni!
Egyszerűsödött a pályázatokhoz kapcsolódó adminisztráció: a pályázatokhoz csak a Pénzügyi beszámolót illetve Mérleget kell csatolni kötelező mellékletként, az aláírási címpéldányt és Bírósági kivonatot csak a szerződéskötés időszakában kell beszerezni. Ám az NCA-hoz első alkalommal pályázóknak a létesítő okirat hitelesített másolatát is be kell nyújtaniuk. ÁM érdemes áttanulmányozni a Kollégiumok Pályázati kiírásainak Kötelező mellékletekre vonatkozó részeit is.
Lehetőség van a pályázatok elektronikus úton történő beadására is az EPER-ben (elektronikus regisztrációs és pályázati rendszer). A pályázati felhívásnak megfelelően van lehetőség arra, hogy papíron, elektronikus úton vagy a pályázó által választott módon lehet-e a pályázatot benyújtani.
Amennyiben a pályázati felhívás szerint a pályázó az Interneten is beadhatja pályázatát, úgy regisztrálnia kell az EPER rendszerben. Ehhez szükséges egy érvényes e-mail cím, s néhány alapadat a civil szervezettel kapcsolatosan (pl. Adószám, bírósági nyilvántartási szám, bankszámlaszám, esetleg TB törzsszám), illetve egy felhasználónév és egy jelszó.
Fontos dolog, hogy az EPER rendszer csak a Mozilla Firefox és a Microsoft Internet Explorer böngészőket támogatja. Továbbá: a regisztráció során szükséges a pdf formátumot kezelő Adobe Reader program is. Ennek segítségével a Regisztrációs Nyilatkozatot le lehet tölteni, illetve ki lehet nyomtatni. Ezt hivatalos aláírással ellátva kell az ESZA Kht.-nek megküldeni. A rendszer használatának éves díja 3.000.-, melyet csekken lehet befizetni az Esza Kht. bankszámlájára (10032000-00286318-00000031).
A pályázatokról szólva Mihály Zoltán elmondta, hogy valamennyi NCA regionális és szakmai kollégiumának pályázata letölthető mind az ESZA, mind az NCA honlapjáról. A pályázatok beadási határideje a kiírastol függően április 25. és május 16. kozott aktuális, kollégiumonként más és más. Az országos pályázatoké: április 25., a közép-magyarországi pályázatoké április 27.
A pályázó szervezetekre továbbra is fő szabály, hogy a 2007. évi támogatásra azon civil szervezetek pályázhatnak, akiket a biróság 2006. januar 1. előtt vett nyilvántartásba, továbbá a Szakmai kollegiumokhoz pályázóknak Közhasznú vagy Kiemelten közhasznú minősítéssel kell rendelkezniük.
Baluka Csabáné mindehhez azt is hozzátette, hogy bátran próbálkozzanak a pályázók elektronikus úton a pályázatuk beadására, mert a rendszer nem engedi elfogadásra a pályázatot, amíg nem tökéletes. Vagyis a hiba lehetősége egyenlő a nullával, a program ellenőrzi magát.

Kapcsolódó cikkek







Kapcsolódó linkek