Menu

Fotók és festmények az emlékkiállításon
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.04.21.

Születésének 70. évfordulója alkalmából az öt évvel ezelőtt elhunyt G. Szántó András festő- és fotóművész tiszteletére emlékkiállítás nyílt a Lila Galériában, melyet április 27-ig tekinthet meg az érdeklődő közönség.

A kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg miután Mojzes Ildikó, a Rákospalotai Múzeum vezetője beszélt arról, hogy G. Szántó András alkotó életében a képzőművészet számtalan műfajában nagyon sok technikát alkalmazva alkotott.
Feledy Balázs megnyitó gondolataiban pedig arra helyezte a hangsúlyt, hogy általában egy művészben vagy az alkotót, vagy az embert szeretjük, s ritka az, amikor mindkettő megtestesül egy személyben. G. Szántó Andrásban azonban szintetikus módon mindez megtalálható volt, aki autodidakta módon tanult.
-A kiállítás fotókiállításnak indult, ám közben „megszínesedett”, mivel technikai okok miatt a fotók többsége nem állítható itt ki- mondta, majd szót ejtett arról a művészeti író, hogy az alkotó egy sokszínű tehetség volt, aki épp úgy értett a szobrászathoz is. Kiváló fényképész lett, olyan, aki nemcsak fotózott, hanem laborált is. Számos montázst, grafikát is készített. A kiállításon pedig négy portré fotójával van jelen a festményei mellett, amelyek létrejöttét a feleségével együtt töltött utazások során szerzett. Így elevenedik meg a Lila Galériában Velence, Róma, Firenze, Sorrento, Szicília is többek között, s alkotásai olajfestmények, akvarellek- legyen szó portrékról, csendéletekről vagy tájképekről.
A megnyitót követően a tárlatlátogatók közelebbről is megismerkedhettek az alkotásokkal, illetve egy rövid beszélgetésre várta G. Szántó András felesége, Judit a résztvevőket.
Azok kedvéért, akik nem ismerték volna G. Szántó Andrást, álljon itt néhány gondolat a művész életútjáról:
G. Szántó András kicsi gyerekként került a Felvidékről Budapestre, Angyalföldre. Szerszámköszörűsnek tanult, hivatásához nyugdíjas koráig hű maradt.
Az 1950-es évek elején a József Attila Művelődési Ház szakköreiben kezdett el ismerkedni a művészetekkel. Első festő-mestere Briesánszky József volt. A szobrászat is vonzotta, Szandai Sándor stúdiójába iratkozott be. Szandai ajánlására kapcsolódott be a Kassák Kör munkájába.
Korának sok neves művészével ismerkedhetett meg itt. Többek között az ő tanácsukra kezdett el intenzívebben foglalkozni a fotózással. A 70-es évek elejéig komoly sikereket ért el a fotóművészet területén. Fényképeit rendszeresen közölte a kor legtekintélyesebb szakmai folyóirata a Fotó című lap is. Művészetének fő témája az ember és a táj. Alkotásait több kiállításon díjazták, rendszeresen szerepelt külföldi tárlatokon is.
1973-ban költözött Újpalotára. Ebben az időben fordult újra a festészet felé. Jeles szervezője és szereplője volt a XV. kerület képzőművészeti életének: egyik alapítója és mindvégig aktív tagja volt a Rákospalotai Képzőművész Klubnak.
G. Szántó András kiállítását hétköznap 8-18 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Kavicsos köz 4. szám alatt.

Kapcsolódó cikkek






Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló