Menu

Újraindul a testületi munka

2021.06.23.

Utoljára novemberben üléseztek a képviselők, csütörtök reggel újra döntések várnak rájuk.

Közel nyolc hónap után ül újra össze csütörtökön a képviselő-testület. Mint ismert, a koronavírus-járvány miatti (második) vészhelyzeti időszak előtt november 3-án tanácskoztak utoljára a képviselők. Nem sokkal később kihirdették a veszélyhelyzetet és ennek során nem ülésezhettek sem a testületek, sem a bizottságok. A feladat- és hatáskörükben a polgármester járt el, így minden döntést Cserdiné Németh Angéla hozott meg. A döntések meghozatala előtt konzultált a testület valamennyi tagjával. (Ezeket összegyűjtve itt találják meg.)

A kormány június elején oldotta fel ezt a korlátozást (a veszélyhelyzet még fennmarad), így a képviselő-testület ülésezési rendje szerint június utolsó csütörtökére össze is hívta a tanácskozást a polgármester.

A csütörtöki előterjesztések között szerepel a 2021-es költségvetés első módosítása – erre részben a tavalyi büdzsé maradványának beépítése, részben a rendelet elfogadása óta érkezett támogatások előirányzatosítása miatt volt szükség. Illetve felmerültek új célok is, például az önkormányzat új honlapjának a fejlesztése, amelyre előzetes kötelezettségvállalást tesz testület.

A hivatal és intézmények működése is terítékre kerül: napirenden lesz a Polgármester Hivatal 2020-as beszámolója, az Egyesített Szociális Intézmény szmsz-ének módosítása és a második féléves testületi munkarend is. Egy nagyobb horderejű intézményi átszervezésről is dönthetnek: az eddig költségvetési szervként működő Csokonai Kulturális Központ (CSKK) 2021. december 31-én megszűnne és a közművelődési feladatokat az eddig XV. Média Kft. néven ismert, százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég látná el. A CSKK munkavállalói átkerülnének a gazdasági társasághoz, az átadás előtti munkakörrel és illetménnyel. Az XV. Média Kft. a jövőben Csokonai Kulturális és Kommunikációs Nonprofit Kft. elnevezéssel működne tovább.

Az építési szabályozás kétszer is szerepel a témák között. Áttekintik a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) módosításával kapcsolatos véleményeket. A KÉSZ-t a Fő út-Széchenyi tér-Bácska utca-Deák utca által határolt telektömbre vonatkozóan tervezi módosítani a testület a Széchenyi tér 4/a és 4/b alatt tervezett új Plébánia és Közösségi házzal kapcsolatban. Valamint a korábban elindított folyamat befejezéseként módosíthatják képviselők a településkép védelméről szóló rendeletet is. Erre elsősorban a Palota Liget fejlesztési terület szabályozása érdekében volt szükség, illetve beépítik a rendelet alkalmazása során szerzett tapasztalatokat és négy új XV. kerületi építészeti emlék kerül egyedi védelem alá.

Lezárult a civil szervezetek 2021-es támogatására kiírt pályázat, a testület dönt a támogatásokról.

Ingatlaneladásokról is döntenek csütörtökön. A 2021. évi költségvetés teljesítéséhez szükségessé vált egyes, nem alapellátást veszélyeztető, stratégiai jelentőséggel nem bíró üzleti célú ingatlanokat eladjon az önkormányzat. Az elidegeníteni tervezett ingatlanok: Bocskai utca 22.,  Közvágóhíd utca 15., Öregfalusi utca 18., Szerencs utca 27.

(Cs.B.)

Borítóképünk a testület 2020. október 6-i ülésén készül, fotó: Nagy Botond/XV. Média