Menu

Civilek és önkormányzati képviselők együtt

2007.04.21.

Három évvel ezelőtt, 2004-ben fogadta el a képviselő-testület a civil szervezetekkel tartott együttes ülésen az önkormányzat Civil Stratégiáját, s alkotta meg a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló rendeletét. Azóta minden évben egy közös testületi ülésen tekintik át az elmúlt időszak eseményeit és döntenek arról, hogy a 2004. március 12-én elfogadott Civil Stratégiát fenntartják-e.

Az idei évi együttes ülésre április 11-én került sor a hivatal Dísztermében, ahol miután Gyurcsánszky János alpolgármester, az ülés levezetője köszöntött minden résztvevőt, átadta a szót Hajdu Lászlónak. A polgármester beszélt az NCA 2003. évi törvényéről, s arról, hogy a jelenlévő civil szervezetek kaptak egy olyan anyagot, melynek melléklete egy CD. Ezen a CD-n pedig számos olyan cikk, pályázat található, amely egyrészt a civil szervezetek munkáját segíti, másrészt az elmúlt időszak eseményeit dokumentálja.
Néhány felvetést követően Sebestyén István, az NCA Civil Tanácsának tagja adott egy rövid közérdekű tájékoztatót, majd Mihály Zoltán az NCA Szakmai Kollégiumának tagja hívta fel a figyelmet az április 18-án ugyanezen a helyszínen a civil szervezetek számára tartandó tájékoztatóra, ahol a pályázati lehetőségekről, a pályázatok beadásának módjáról esik szó.
Ezután azok a civil szervezetek kaptak szót 3 percben, akik előzetesen jelezték hozzászólási szándékukat, s ugyanennyi időtartamban volt lehetősége a képviselő-testület tagjainak is a hozzászólásra.
Az együttes ülésen szót kért a „KUCI” Kisállatmenhely Alapítvány, az 56-os Szövetség, az ábécé Egyesület a Gyermekekért, a Civitalis Egyesület, a CORTEX Alapítvány az Agysérültek Rehabilitációjáért, a Hosszútávú Egészségmegőrző Program Egyesület, a Lakásbérlők Egyesülete, a Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány, a Létminimum Alatt Élők Társasága, a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület, a Polgári Érdekképviseleti Egyesület, a Segitsd az Iskoládat Közhasznú Egyesület, a Szertelen-Kék Alapítvány, az Újpalotaiak Baráti Köre Művelődési és Érdekvédelmi Egyesület képviselője, akik egyrészt saját szervezetüket mutatták be, másrészt az elmúlt időszakban végzett munkájukról beszéltek.
Rövid beszámolót tartott a kerületi BKIK képviselője is, aki felszólalásában kiemelte az önkormányzattal több éve jól működő együttműködési megállapodásukat, valamint felsorolta az elmúlt években szervezett, a civileket is érintő programjaikat. A szervezetek képviselőinek hozzászólása közben a képviselő-testület tagjai is megtették észrevételüket: így László Tamás, Vizér Klára, Novák Ágnes, Mihály Zoltán, Mihályi Zoltán, Góró Oszkár, dr. Balogh András, Báder György, Máté Gyula, Marsovszky Györgyné, Báthory Erzsi, dr. Hetyei László képviselők.
Ezt követően fogadta el a képviselő-testület azt a határozatot, mely szerint „Budapest Főváros XV. kerület Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hatályában fenntartja a 2004. III. 3-án elfogadott civil stratégiát.”
A civil szervezetekkel közös testületi ülésről készült televíziós felvétel első részét a KTV műsorán április 21-én 22 órakor, majd április 22-én 22 órakor ennek folytatást tekinthetik meg.

Kapcsolódó anyagok: