Menu

Az ajkai képzőművészek látogatása
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.04.10.

Április 5-én a Krúdy Irodalmi Kör és a FSZEK Eötvös Könyvtárának meghívására az Ajkai Képzőművészeti Egyesület alkotói hozták el munkáikat egy kiállításra a könyvtárba, ahol a hagyományos havi irodalmi délután folyamán versek, prózák is elhangzottak.

Miután Kanizsa József, a Krúdy Kör titkára üdvözölte a vendégeket, s köztük is kiemelten M. Mester Katalint, aki amellett, hogy az ajkai egyesület alkotóművész tagja, író, s a Krúdy Kör tagja is, Papp Bélát, az Ajkai Képzőművészeti Egyesület elnökét, valamint a Kőbányai Írók, Költők Egyesületének elnökét: Karacs Zsigmondot és az egyesület tagját, Farkas Violát.
-A Krúdy Kör idén 25 éves, miközben éppen 2 éve tartjuk havi rendszerességgel az Eötvös Könyvtárban rendezvényünket- mondta Kanizsa József, majd az eddig eltelt időszak eseményeiről beszélt néhány mondatban.
Papp Béla üdvözlő szavaiban az ajkai vendégekről, az egyesületről adott információkat.
-Tizenkilenc alkotó, köztük három fafaragó és tizenhat festő hozta el műveit erre a bemutatkozásra. A festőművészek különböző technikával dolgoznak: láthatóak olajképek, temperával készült alkotások, akvarellek és selyemképek. Az egyesület 1996-ban alakult, s számos kiállításon vettünk részt az eltelt tíz év alatt.
M. Mester Katalin, aki a kiállítást nyitotta meg, köszöntő szavaiban elmondta, hogy hajdanában néhány festegető ember jött össze, akik egy amatőr képzőművész társaságot hoztak létre először. Ezen időszak alatt immáron hatodik éve Papp Béla az elnök.
-Festünk, rajzolunk, tapasztalatot cserélünk. S mindent egyedi stílusban próbáljuk megalkotni. S hogy miért alkotunk? Erre Picasso szavaival válaszolok, akit egyszer erről faggattak. Ő pedig így válaszolt: Egy művész azért alkot, mert alkotnia kell- mondta M. Mester Katalin.
Miután a Költészet Napja hamarosan lesz, Kanizsa József József Attilára emlékezett néhány gondolattal, majd örömének adott hangot azzal, hogy bejegyezték a Kőbányai Írók, Költők Egyesületét (korábban Kőbányai Írók, Költők Asztaltársasága néven hallhattunk róluk).
Karacs Zsigmond, elnök elmesélte, hogy két éve Kanizsa József kezdeményezésére jött létre az asztaltársaság.
-Mostanra sikerült elérnünk, hogy bejegyezzék az egyesületet- mondta, majd szólt arról is, hogy negyven-ötven tagja van az egyesületnek, s mindig vannak új érdeklődők. Jó magam történész vagyok, s irodalomtörténettel is foglalkozom. A több száz írásom között 40-50 ilyen tárgyú is található. Milyen érdekes, hogy élt egy rokonom, akit Karacs Ferencné Takács Évának hívtak. Róla Ajkán egy kollégiumot is elneveztek, miközben Rákospalotán született az 1770-es években illetve halt meg 1845-ben. Mindez azért érdekes, mert most épp Rákospalotán vagyunk, s az ajkaiakat látjuk vendégül mi kőbányaiak.
Az elnök szavait követően számos vers, próza hangzott el a program részeként: M. Mester Katalin egy rövid novelláját olvasta fel, amely egy cseresznyefából készült karnisról s az ősök kapcsolatáról szólt. Kanizsa József a kőbányai költők közül Lázár János versét mondta el, míg Farkas Viola saját művét osztotta meg a közönséggel. A program zárásaként pedig Porubszky Ildikó gyerekeknek szóló tavaszi és húsvéti verseit ismét Kanizsa József tolmácsolta.
A FSZEK Eötvös Könyvtárában (Eötvös utca 8.) az Ajkai Képzőművészek Egyesülete tagjainak (Papp Béla, Kotsy Gézáné, Ozorai Sándor, Ozorai Sándorné, Ladányi Andrásné, Helyes Zoltán, K. Takács Magdolna, M. Mester Katalin, László Józsefné, Koronczai Zoltánné, Fürné Lohn Ágota, Hermann Gyula, Kádár Dombi Péter, Dr. Kacziba Ferenc, Gombosi Lászlóné, Horváth Lajos, Németh Ferenc, Kelemen Gyula) alkotásai április 20-ig láthatóak.

Kapcsolódó cikkek











Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló