Menu

Zeneszerzési verseny a Hubayban

2007.04.09.

Április 2-án a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Iskolában volt a kerületi zeneszerzési verseny, melyre a hubays diákok nevezhettek be. Amint Illyés Zsuzsa tanárnő elmondta, a diákok kezdeményezésére szervezte meg az iskola a zeneszerzési versenyt, amely nem várt sikert aratott a növendékek között.

A meghatározott határidőig nagyon sok diák adta le nevezését. A művek bemutatására pedig ezen a hétfő délutánon került sor az iskola egyik kamaratermében. A hangszerek kavalkádja jelent meg a produkciók folyamán: hallhattunk zongorára írt kompozíciót, szintetizátor- és fuvolajátékot, éneket; egyéni és kamara előadást.
Ezen a napon mindenki nyertessé vált, hiszen szebbnél szebb alkotás születtek a kis kezek alatt. S bár a 13-as szám nem mindenki számára hoz szerencsét, ezen a napon a tizenhárom előadó oly kedvessé varázsolta a délutánt, hogy szinte szájtátva figyelte a zsűri és a közönség is az elhangzó produkciókat. A zsűri tagjai sorában a zeneiskola pedagógusai- Timkóné Gerendási Anna, Gergely Ákos, Némethné Hutka Katalin, Molnár Ágnes, Illyés Zsuzsa, Schwarcz Nóra- mellett két diák -Stampfel Krisztina és Knoll Petra- foglalt helyet.
Az izgalom csak fokozódott, amikor elkezdődött a verseny. Kovács Benjámin Márk egy háromtételes darabot hozott a versenyre, melynek címe: Éjszaka, s olyan bátran ült le a zongora mellé, hogy rögtön érezni lehetett a levegőben, hogy most valami nagyon fontos dolog születik. Nagy Patrícia az Örömteli ünnep című darabját adta elő szintetizátoron, majd Agárdi Tamás zongorázott variációkat egy témára. Balla Márton személyében egy igazi, – mondhatni- érett zeneszerzőt ismerhettünk meg, aki improvizációit zongorázta el. Weisz Boglárka, aki az egyik legfiatalabb növendéke résztvevője volt a versenynek, két rövid darabot játszott el: Kínai tánc és Tavasz volt az etűdök címe. Olti Dóra Merengő című darabját mutatta be, amelyről Illyés Zsuzsa tanárnő elmondta, hogy Dóri ezt a darabot nemrégiben az édesanyja születésnapjára írta. Marjai Bálint szintetizátoron szólaltatta meg Kis dal című darabját, majd a fuvola kapott főszerepet a színpadon. Először Helyi Rebeka a Tavaszi ébredés című művét, majd Makk Adrienn Marjai Zsuzsi társaságában egy cím nélküli darabot adott elő. Végül Gedai Eszter: Cikkcakk című kompozícióját a fuvolanégyes (Gedai Eszter, Ress Katalin, Makk Adrienn, Marosi Zsuzsi) adta elő. Legát Franciska Zsongás-bongás címmel fogalmazta meg gondolatait hangjegyekben, melyet zongorán adott elő, míg a verseny utolsó előtti előadójaként Kiss Szilvia saját énekével kísért szintetizátorjátékát hallhattuk.
Ezután a zsűri visszavonult tanácskozni, majd a terembe való visszatérésüket követően, az eredményhirdetést megelőzően adta elő zongorán két darabját Tavasszal és Erdőben címmel Tsereteli Alexandra.
-A zsűri igazán nehéz helyzetben van, amikor eredményt hirdet,- mondta Illyés Zsuzsa-hiszen ma itt mindenki nyertes. Ha mégis ki kell bárkit is emelni a sok kitűnőség közül, akkor a DÖK és a zsűri közösen Kovács Benjámin, Gedai Eszter, Balla Márton és Kiss Szilvia produkcióját értékeltük külön. A két legfiatalabb előadó: Weisz Boglárka és Nagy Patrícia előhúsvétolásként kap egy-egy csoki nyuszit. A többiek: Olti Dóra, Agárdi Tamás, Marjai Bálint, Helyi Rebeka, Makk Adrienn, Legát Franciska, Tsereteli Alexandra pedig egy-egy válogatás CD-t kapnak a versenyen nyújtott teljesítményükért. Természetesen emellett mindenkinek egy-egy oklevél is jár, amely azt tanúsítja, hogy a növendékek 2007-ben részt vettek a zeneszerzési versenyen.
Mindenkinek gratulálunk mi is, s reméljük, jövőre az idei év sikerén felbuzdulva még többen kapnak kedvet ahhoz, hogy elhozzák saját szerzeményüket, szerzeményeiket a zeneszerzési versenyre.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek