Menu

Testületi ülés után I. (költségvetés módosítása, oktatási- és sportügyek)

2007.04.06.

Ismét eltelt egy hónap- s a képviselő-testület fontos döntéseket hozott legutóbbi ülésén is. Minderről sajtótájékoztató keretében számolt be a kerület vezetése az elmúlt hét csütörtökén.

Először Hajdu László polgármester beszélt arról, hogy módosították a korábban elfogadott költségvetést, s mindez jelenleg jó hír, hiszen a bevételi oldalon megjelent 45 millió forintos többletet kellett a költségvetésbe beépíteniük. Ugyanis április 15-i határidővel a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács meghirdette 2007. évi pályázatát szilárd burkolatú önkormányzati utak felújításának támogatására. Így megteremtődött a lehetőség a kerület két fontos útszakaszának felújítására- a Szerencs utca Rákos út-váci vasútvonal közé eső szakasza, illetve a Töltés utca Károlyi Sándor utca váci vasútvonal közé eső szakasza. Mindez közel 160 millió Ft-ba kerül, ám a beruházáshoz pályázati forrásokat szeretnének igénybe venni. A költségvetés főösszege a változtatással 15.392.992 ezer Ft-ra módosult.
A március 14-én lezajlott közmeghallgatásról szólva a polgármester elmondta, hogy a mindenki által csak volt szovjet katonai, később Észak-Pesti Kórházként ismert ingatlan ügye már harmadik alkalommal volt a témája a közmeghallgatásnak.
-Először még arról beszéltünk, hogy megszerezzük-e, illetve, ha igen, akkor milyen feltételekkel ezt az értékes ingatlant. Másodszor arról volt szó, hogy mire lehet használni ezt az 50-50%-ban a kerületi és a fővárosi önkormányzat tulajdonába került ingatlant. Legutóbb pedig a hasznosítással kapcsolatos intézkedési terv ismertetése volt a téma. Korábban egy ötletpályázatot írtunk ki a hasznosítással kapcsolatban, melyre volt, aki komoly szándékkal, mások inkább informális jelleggel küldtek javaslatokat. Úgy vélem, hogy egy modern ápolási kórház kialakítására esély van, emellett a területen helyet kapna egy idős apartman, valamint egy orvosoknak, nővéreknek lakhatást biztosító épület. Az már biztos, hogy a több mint hét hektáros terület egyben lesz majd hasznosítva. Az ingatlanon működő járóbeteg-ellátás fokozatosan átköltözne az Őrjárat utca 4/b. szám alatt épülő rendelőbe, így ez sem akadályozza majd a hasznosítás érdekében kiírandó projektpályázatot.
A polgármester szavait követően dr. Pálinszki Antal alpolgármester a Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény minősítési eljárásának elindításáról beszélt. Minderre azért került sor, mert az oktatási törvény szerint jövőre csak azok az alapfokú művészetoktatási intézmények kapják meg a létszám után nekik járó 100, esetleg 120%-os normatív támogatást, melyek átesnek a minősítési eljáráson. Amennyiben ez nem történik meg, az önkormányzatok a létszám után csak a normatív támogatás 50%-ára lesznek jogosultak. Szólt arról is az alpolgármester, hogy a közoktatásról szóló többször módosított törvény alapján a fenntartó határozza meg az adott nevelési-oktatási évben az indítható óvodai, iskola és napközis csoportok létszámát.
Az általános iskolai beiratkozások április 19-20-án, míg az óvodai beiratkozások május elején lesznek. A statisztikai adatok és az intézményi egyeztetések alapján az óvodai csoportok száma a 2007/2008. nevelési-oktatási évben is várhatóan 98. A csoportszám módosítására a szeptemberi pontos létszám ismeretében kerülhet sor, míg a népesség-nyilvántartás alapján a tanköteles korba lépő gyermekek száma 640 fő. A körzetbe tartozó gyermekek száma, az iskola befogadó képessége, a saját óvodai intézményegységek nagysága és az eddigi tanévek tapasztalatai alapján 28 első osztály és 132 napközis csoport kezdi meg munkáját szeptemberben.
– A korábbi évek gyakorlata szerint- figyelembe véve a hagyományokat, a lehetőségeket, a sportegyesületek és a testnevelő tanárok javaslatait- összeállítottuk az önkormányzat sportesemény naptárát és a diákolimpia rendezvény naptárt a 2007. április ? 2008. március időszakra- mondta az alpolgármester. A rendezvények kiadásainak tervezésénél a költségvetésben rendelkezésre álló forrásokkal számoltunk.
Idén, az előző évekhez képest növekedett a lakossági szabadidős rendezvények száma. A diákolimpia éves versenysorozatot a középiskolások bowling, strandröplabda és az általános iskolások azon versenyeivel csökkentettük, ahol az induló csapatok száma az előző években nem érte el a hármat.
A 2007-2008. évi sport eseménynaptárban szerepelnek a testvérvárosi kapcsolatok keretében rendezendő versenyek, a lakosság részére meghirdetendő- korábbi években is népszerű- szabadidősport események, a kerületi képviselők, közszolgálati dolgozók részére szervezett rendezvények, a kerületi sportegyesületek által hagyományosan megrendezendő- nagy létszámokat megmozgató, az önkormányzat által korábban is támogatott -versenyek, és a fogyatékkal élők részére meghirdetett sportnap.
A kerületi diákolimpia versenyeket a hagyományoknak és a budapesti, valamint az országos diákolimpia versenykiírásaihoz igazodva öt korcsoportban kívánjuk megszervezni. A kerület tanulóifjúsága részére egész oktatási évben színvonalas és választékos sportprogramot biztosítunk a következő sportágakban: asztalitenisz, atlétika, darts, duatlon, floorball, játékos sportverseny, küzdősportok, kézilabda, kispályás labdarúgás, kosárlabda, röplabda, sakk, sportlövészet, tenisz, teremlabdarúgás, tollaslabda, úszás, ügyességi váltóverseny. A diákolimpia eseménysorozatnál tüntettük fel az óvodás korosztály részére szervezendő, az életkori sajátosságaikhoz igazodó játékos sportversenyeket.
Az önkormányzat ebben az évben összesen 11,025 millió forintot fordít sportrendezvényekre, melyből a sport eseménynaptárban tervezett 26 rendezvényre összesen 6 millió forint, a diákolimpia eseményeinek színvonalas megrendezésére 5,05 millió áll rendelkezésre.
A rendezvénytervekben szereplő sportesemények megszervezésével az önkormányzat hozzájárul a diákok mindennapos testedzésének elősegítéséhez, a kerületünkben élő lakosság sportolási lehetőségeinek bővítéséhez és a szabadidő hasznos eltöltéséhez.