Menu

Szülinapi köszöntés rajz- és fotókiállítással egybekötve
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.04.02.

A Selyemút Magazin egyéves évfordulója alkalmából rajzversenyt hirdetett a Kínai-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola tanulói számára. A születésnapi köszöntésre, s a pályamunkákból készült kiállítás megnyitójára március 28-án délután az AsiaCenter Keleti szárnyának Gyémánt termében került sor. Az ünnepség díszvendége volt dr. Medgyessy Péter utazó nagykövet, Magyarország volt miniszterelnöke és Zhang Chun Xiang, Kína új magyarországi nagykövete.

A program moderátora Rózsa B. György volt, aki elsőként Rudolf Riedlt, az AsiaCenter ügyvezető igazgatóját kérte fel a köszöntésre, majd a kínai-magyar iskola diákjai énekeltek.
Ezután dr. Medgyessy Péter mondta el üdvözlő gondolatait.
-Boldog születésnapot! Talán elsőként szeretném köszönteni a magyar vezetők közül Kína új magyarországi nagyköveté- mondta. Jó volt látni a gyerekeket, akiket talán egy éve láttam utoljára. Nagyot nőttek azóta.
Amint Önök is tudják, Magyarország 2004 óta az EU tagja, melyre mi nagyon büszkék vagyunk. S mindez nem befolyásolta a kínai-magyar kapcsolatot. Sőt, Kínával egy új EU-s barátot kapott Magyarország. Az EU-s tárgyalás finisében döntött úgy a magyar kormány, hogy egy új Ázsia politikát alakít ki, s Magyarország szeretne egy erős gazdasági hátteret, s ezt Ázsiában látja. S Ázsiában pedig ki lehetne a legfontosabb partner, mint Kína. Arra törekszünk, hogy Magyarország Kína központja legyen. Ezért hoztuk létre például a két tannyelvű iskolát és ma Közép-Kelet-Európában Kína számára Magyarország a legfontosabb partner. Tehát, kell egy híd, s például az iskola is egy ilyen híd, illetve a Selyemút Magazin. Ez egy összekötő kapocs a két nép között, mint ahogy Nagy Lin asszony is. Mert ez egy együttes létet jelent. Mi egy évezrede a befogadó országok közé tartozunk, s mindenkit szeretettel látunk, aki együtt akar dolgozni velünk Magyarországon. Nem betelepítésről van szó, hanem arról, hogy Magyarország egy nyitott, tiszta ország. Erről szól az európaiság és erről szól az Ázsia politikánk. Köszönöm, hogy itt lehettem- fejezte be köszöntőjét Medgyessy Péter.
Zhang Chun Xiang nagykövet először a meghívást köszönte meg a szervezőknek, majd elmondta, hogy amióta hazánkba érkezett, most először vesz részt a magyarok és kínaiak által szervezett közös ünnepségen. Sok sikert kívánt a kiállításnak és a magazinnak és örömét fejezte ki, hogy a kínai-magyar iskola létrejött.
A gyerekek a köszöntő szavakat egy nagyon kedves táncos-énekes produkcióval köszönték meg, majd Nagy Lin, a Selyemút Magazin főszerkesztő-alapítója osztotta meg örömét a közönséggel, hiszen egy éve foglalkozik ezzel az ingyenes magazinnal, mellyel mind hazánkban, mind Kínában találkozhat az olvasó, s Nagy Lin tervei szerint néhány év alatt tízszeresére növelheti a példányszámot.
-S ha mindehhez ilyen jó partnereim vannak, akkor mindez megvalósulhat- mondta, majd a kis csapat a gyertyákat közösen fújta el a tortán.
Az ünnepség záróakkordjaként a Selyemút Magazin rajzpályázatának eredményhirdetése volt. A zsűri tagja volt Renner Zsuzsanna, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum igazgatója, Krajczár Gyula, a Népszabadság újságírója, volt pekingi tudósító, Soós Eszter, az AsiaCenter üzletfejlesztési igazgatója, Emőkey Anna, a PR Agent munkatársa.

Rajpályázat végeredménye:
I. Shang Huai Hao 5. osztályos
Díja többek között: a nyertes egész osztálya a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumba nyert belépőt
II. Megosztva: Bukovecz Gina 2. osztályos
Li Michael, Xia Lida, Chen Xiao Yi és Chi Bing Bing 1. osztályosok
III. Chen Ming Rong 3. osztályos

Különdíj: Wang Tong Cindy és Huang Sziszi 5. osztályosok, valamint Xing Ming 3. osztályos

A pályamunkákat, valamint a fotókiállítást április 15-én tekinthetik meg az érdeklődők naponta 10-18 óra között a helyszínen.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló