Menu

Közmeghallgatás nagy érdeklődéssel kísérve
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.04.01.

Az ünnepek előestéjén volt az önkormányzat Dísztermében a legutóbbi közmeghallgatás, melyen fő témaként az Őrjárat utca 1-3. szám alatti volt szovjet kórház hasznosítása volt a fő téma, ám emellett a lakosság bármilyen kérdést feltehetett a teremben helyet foglaló önkormányzati képviselőknek, s a hivatal osztályvezetőinek, munkatársainak.

A közmeghallgatást Hajdu László polgármester vezette, ám a teremben helyet foglalt többek között Király Csaba alpolgármester és a kerület főépítésze, Balázs Zoltán, akik mindannyian bevezető előadást tartottak a kórház sorsával kapcsolatosan.
Elhangzott, hogy immáron harmadik alkalommal tart az ügyben közmeghallgatást az önkormányzat illetve az is, hogy a jelenlegi jogállás szerint 2005 óta a XV. kerületi önkormányzat és a Fővárosi Önkormányzat 50-50 százalékban tulajdonosa az ingatlannak. Mivel mindkét fél úgy döntött, hogy hasznosításra bocsátja a létesítményt, így megtörtént a területen lévő felújítandó épületek műszaki állapotának felmérése, az ingatlan környezetének vizsgálata. Elkészíttették a fakatasztert, kértek értékbecslést és kidolgozták a szabályozási terveket is.
Király Csaba alpolgármester beszélt arról, hogy a kerületi önkormányzat véleménye szerint előnyös megoldás lenne, ha a kórház területén jelenleg kedvezőtlenül működő egészségügyi létesítményeket átköltöztetnék a felújított és átalakított Őrjárat utca 4/b. szám alatti épületbe, míg az Őrjárat utca 1-5. szám alatt levő volt szovjet kórház egészét pályázat útján hasznosítanák ötvenéves vagy ennél kevesebb időtartamú bérbeadással. Ugyanis a tulajdonosok nem kívánnak megválni az ingatlanoktól. Épp ezért a kerületi önkormányzat felhívást tett közzé a hasznosítói, befektetői szándékok bejelentésér, melyben leírja, hogy milyen feltételekkel kell számolni a hasznosítást végző cégnek. A cél az, hogy az ingatlan területén egészségügyi-gyógyító, egészségmegőrző, továbbá idősellátást bármilyen formáját célzó és más szociális célokat szolgáló tevékenységet végezzenek parkosított környezetben. Ám nem támogatnak olyan tevékenységeket, amelyek összeegyeztetetlenek az egészségügyi és szociális érdekekkel. A hasznosítónak figyelembe kell vennie, hogy összevonják a járóbeteg szakrendelőt, négy gondozóintézetet, egy gyermek és három felnőtt háziorvosi, kettő gyermek és egy felnőtt fogorvosi rendelőt, az orvosi ügyeletet, és a védőnők egy részlegét, amelyek elhelyezéséről is gondoskodniuk kell, illetve a területen helyet kell kialakítani a Pestújhelyi Idősek Klubjának, a Házi Gondozói Szolgálat központjának, a Nyugdíjasok Házában levő átmeneti gondozottaknak, a pszichiátriának, valamint a Szenvedélybetegek Nappali Otthonának és az Egyesített Szociális Intézet igazgatóságának.
Király Csaba mindehhez hozzátette, hogy a hasznosításból befolyó bérleti díj kerületet megillető részét természetesen az egészségügybe forgatják vissza, illetve külön kihangsúlyozta, hogy a kerületi lakosokkal közös döntést kívánnak meghozni a kórház hasznosításának ügyében.
Balázs Zoltán a terület szabályozási tervét (Őrjárat utca – Neptun utca – Pestújhelyi út – Adria utca által határolt terület) ismertette.
-A Fővárosi Önkormányzat még 2006-ban jóváhagyta a terület építési keretövezet módosítását, amelynek értelmében jelentős zöldfelületű intézményi területté nyilvánították a kórház területét, és meghatározta, hogy a megtartandó vagy a majdan létrehozandó funkciók tekintetében elsősorban a szociális és az egészségügyi céloknak kell hangsúlyt kapniuk. Ezt a szabályozási tervet a kerület is jóváhagyta, így a területen két övezet alakult ki. Az egyik a nagy zöldfelületű egészségügyi és szociális intézmények övezete, amelynek területén találhatók a műemléki épületek és az összes meghagyandó épület. A Pestújhelyi út mentén hozták létre a nagy zöldfelületű, lakódominanciájú egészségügyi intézmények területe elnevezésű övezetet. Ezen elsősorban az egészségügyi és szociális funkciójú létesítményekhez kapcsolódó lakóépületeket lehet építeni. A műemléki épületeket csak a szabályozók figyelembe vételével hasznosíthatja a beruházó. A szabályozási tervben leírtak a terület parkjainak, zöldfelületeinek megtartását célozza. A terv az, hogy az intézményben a rekreációs, pihenést szolgáló részeket is létrehozzanak. A gépjárműforgalom pedig csak a szükséges mértékben lehet jelen a területen. Az intézmény egyébként három bejáraton és egy személyzeti bejárón keresztül közelíthető meg.
A rövid ismertetéseket követően a lakosság fogalmazhatta meg kérdéseit: így kérdésként fogalmazódott meg, hogy mit jelent a fakataszter, milyen ötletek érkeztek a hasznosítási szándékra kiírt felhívásra, pályázzon uniós pénzekre a kerület, amiből fejlesztéseket végezhetne, mennyivel kíván hozzájárulni a fejlesztésekhez a terület másik tulajdonosa, a főváros illetve, hogy az önkormányzat ismertesse saját elképzeléseit a terület hasznosításával kapcsolatban. Szó esett arról is, hogy a Károlyi Sándor utca forgalma mennyire nagy még mindig, illetve, hogy az M3-as zajvédő falát tovább kellene építeni.
A polgármester válaszában kihangsúlyozta, hogy a kerületi önkormányzat azt az elképzelést valósítja meg, amit a kerület lakosaival közösen alakít ki, illetve, hogy az ötletpályázatot csak a szakemberekkel (orvosok, pszichiáterek, építészek) történt konzultációt követően írják ki.
Szó esett a hasznosítói csoportok elgondolásairól is, illetve arról, hogy a pályázatok készítőinek adatait, valamint a pályázatok pontos részleteit nem adhatja ki az önkormányzat.
A Károlyi Sándor utca forgalmával kapcsolatban Németh Tibor, a városüzemeltetési osztály vezetője elmondta, hogy a BKV buszok 50 km/órás sebességnél gyorsabban nem mehetnek az úton, a buszokon kívül pedig csak az engedéllyel rendelkező tehergépkocsik használhatják. A buszok gyorshajtásának ügyében vizsgálatot kérnek a BKV-tól. Az M3-as zajvédőfallal kapcsolatban pedig örömmel tudatta a jelenlévőkkel, hogy a főváros megépíti még idén a Norvég Alapból kapott támogatásból.
A fakataszterrel kapcsolatban Millián György, az építésügyi osztály vezetője adott tájékoztatást, miszerint a területen 738 különféle fa található, közülük 223 jó állapotban van, 208-at gallyazni kell, míg 303 fát célszerű lenne kivágni. Utóbbiak között kívül 161 darab nyárfa és juharfa, belül 142 elöregedett fa található.

Kapcsolódó cikkek










Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló