Menu

A mi „Palotánk” 2007
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.03.25.

Nemrégiben farsangoltak, s hamarosan születésnapjukat ünneplik a kerületben működő Palota Sclerosis Multiplex Egyesület tagjai. De hogyan is élnek?-minderről Czimmermann Márta, elnök mesélt.

Hét éve találkoznak Sclerosis Multiplexes betegek és hozzátartozóik kéthavonta, attól függően, hogy az anyagi forrásokat és a körülményeket, hogyan tudjuk megteremteni. Mi a kerületben 203 sorstársról tudunk, legutóbbi alkalommal 59-en voltunk a Szakorvosi Rendelő Intézet tanácstermében. A rendezvényeken résztvevők köre folyamatosan változik, kórházi kezelés, nappali szanatóriumi kezelés, aktuálisan rossz állapotban lévők miatt. Már közösséggé kovácsolódtunk, mindenki hoz valamit, pogácsát, kávét, vagy csak egy jó történetet.

2004 májusában alakítottuk meg a „Palota” Sclerosis Multiplex Egyesületet. Amikor a nevet választottuk, arra gondoltunk, hogy Rákospalotáról (Öreg Palotáról) indult el az egyesület szervezése, tehát ez a szó legyen benne. Ha mi betegek jól érezzük ma-gunkat, „Palotában” vagyunk.

Aktuálisan működő programjaink:

Gyógyászati Segédeszköz kölcsönzés, folyamatosan működő program, az igényeket eddig sikerült kielégíteni. Folyamatosan gyűjtjük a test távoli eszközöket ( botokat, mankókat, fürdető székeket, kerekes székeket, járókeretet stb.) eszközöket a lakosságtól és karitatív szervezetektől. Fertőtlenítő lemosás után kerülnek térítés nélkül rászoruló részére kiadásra.

Pelenka program (az OEP naponta csak 3 pelenkát biztosít, amely sok-szor nem fedezi a szükséglete. A betegek közül, aki pelenkát igényel, ezt ado-mányból elégítjük ki). Csak bontatlan csomagot fogadunk.

Mozgássérült betegek igény szerinti szállításának szervezése (ezt na-gyon nehéz megoldani, mert kevés a szállítási kapacitás). Várjuk olyan segítők jelentkezését, akiknek az autója alkalmas mozgássérült szállítására és erre vál-lalkozik is.

Kézműves foglalkozások szervezése, tartása (a finom kézmozgások meg-tartásáért). Ilyen tevékenységek a papírvirág készítés, szalvéta technika, üveg és egyéb festések, képeslaphímzés, különböző hímzések (pl. gobelin),
horgolás, kötés stb. Itt várunk különböző alapanyagokat, hogy a jövőben is tud-juk e tevékenységet folytatni.

Kirándulások, gyógyüdülések szervezése (a cél az, hogy kimozduljanak a többféle betegséggel küzdő betegek otthonukból, állapotukra ez pozitívan hat). Továbbá, hogy a család is felszabaduljon, hiszen többnyire hosszú évek óta tartó, súlyos betegségről van szó.

Találkozások, közös programok szervezése, előadások tartása. A rendszeres találkozások alkalmával mód nyílik különböző eszmecserére.

Információs Bázis működtetése (mit hol, lehet felíratni, milyen kérvényt, ho-gyan kell megírni, -hová kell elküldeni stb.).
Közös torna (ami még helyiség hiány miatt nem megvalósítható),

Bioptron lámpával történő (fény) kezelések, orvosi javaslatra.
Szociális segítés az arra rászorulók részére. Pénzbeli segélyt, lehetőség szerint nem ad a szervezet, többnyire természetbeni adományokat adunk vagy megvásároljuk a szükséges dolgot (pl.: hálóing, papucs stb.)

Lelki segély szolgálat szervezése elkezdődött, a beteget szükség esetén,
szakemberhez irányítja a telefon másik végén lévő sorstárs (de sokszor az is elég, ha beszélgetni tud).

Esélyegyenlőség alapján különböző programokat szervezünk, így pl.: szín- házlátogatás, hajókirándulás, múzeum látogatás, kirándulások stb. Keressük azokat a helyeket, ahová tolókocsival is akadálymentesen be lehet jutni, és így új programokat szervezhetünk.

Azokban az időpontokban, amikor az állami segítés nem működik (munkaidőn túl, szombaton és vasárnap) segítségnyújtás az arra rászorulók részére. Ez het bármi:? csak? fel kell emelni valakit a földről, mert kiesett a tolókocsiból,- fel kell bontani a konzervet, élhetőbb életet próbál biztosítani a sorstársak ré szére.

2006 szeptemberétől az Uneted Way Alapítvány pályázatán elnyert támogatás- ból, rendszeresen látogatjuk sortársainkat és segítünk amit tudunk, mint „Sorstársi házisegítők”. A program augusztus 31-ig tart, de mi szeretnénk folytatni.

Jövőbeli terveink:

Rehabilitációs otthon létrehozása SM betegek részére.

Támogató Szolgálat létrehozása SM betegek szállítására és ellátására. Az esetleg fennmaradó kapacitásból más, nem SM, de mozgáskorlátozott betegek ellátása, szállítása.

Iroda és raktárhelyiség ? térítés nélküli- bérlése a gyógyászati segédeszközök kölcsönzésére, az egyesület működésének biztosítására. .Megfelelő anyagiak esetén ilyen helyiség megvásárlása.

Folyamatosan önkéntesek keresése a munkánk kibővítésére, támogatására.

Várjuk a pénzbeli és természetbeni adományokat nyújtó személyek, intézmények, vállalkozások jelentkezését.

Számlaszám: CIB BANK 10700457-24778004-51100005

Gyűjtjük az adójuk 1%-át felajánló személyek támogatását, adószám: 18183605-1-42.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló