Menu

A Településképi Arculati Kézikönyv (TAK) és a településképi rendelet véleményezésre elkészült

TÁJÉKOZTATÁS!

A partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 8/2017. (III. 14.) önkormányzati rendelet 9. § bekezdése értelmében  tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, és az 1. § (2) bekezdés szerinti Partnereket, hogy a XV. kerület egész közigazgatási területére elkészült a Településképi Arculati Kézikönyv és a Településképi rendelet véleményezési dokumentuma.

Az építésügy és az építés szabályozásának átfogó reformja keretében az Országgyűlés tavaly törvényt alkotott a „Településkép védelméről” – 2016. évi LXXIV. törvény – valamint a

végrehajtás érdekében a Kormány kiegészítette a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) rendeletét.

Az új jogszabályi környezetben minden településnek, a fővárosnak és a kerületeknek is október elejéig el kell készíteniük az un. Településképi Arculati Kézikönyvet (TAK), valamint meg kell alkotni a Településképi rendeletüket (TkR).

Településképi Arculati Kézikönyv (TAK)

A kézikönyv a természeti és épített környezet által meghatározott településképi jellemzők bemutatásának és minőségi formálásának eszköze. Feltárja és ismerteti a kerületen belül jól elkülönülő egyes településrészek arculati jellemzőit és értékeit, és ennek figyelembevételével szöveges és képi megjelenítés formájában javaslatot tesz a településképhez illeszkedő építészeti elemek alkalmazására a szemléletformálás céljával.

Településképi rendelet készül(TkR):

Az önkormányzat a településkép védelmét önkormányzati rendeletben biztosíthatja. A településkép védelme a kerület vagy kerületrész jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatának és szerkezetének megőrzését vagy kialakítását jelenti. A településképi rendelet az építési tevékenységgel érintett építmények településképhez való illeszkedését biztosító anyaghasználatára, tömegformálására, homlokzati kialakítására és a zöldfelületek kialakításának módjára térhet ki, valamint a településszerkezet, táji környezet, településkarakter vagy egyéb helyi adottság miatti településképi szempontból meghatározó területeket jelölhet ki. Előírásokat fogalmazhat meg a helyi építészeti örökség egyedi és területi védelmére, védetté nyilvánítására és a védettség megszüntetésére, illetve a reklámok, reklámhordozók, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére, alkalmazására és tilalmára vonatkozóan.

A partnerségi rendeletben meghatározott partnerek és a lakosság előzetesen javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak a közzétételtől számított 21 napon belül,

2017. augusztus 11-től 2017. szeptember 1-ig

levélben vagy  e-mailban, vagy az 2017. augusztus 28-án megtartásra kerülő Lakossági Tájékoztatáskor írásban.

A Főépítészi Irodának címzett előzetes véleményüket, észrevételeiket az alábbi postacímre, vagy e-mail címre várjuk.

Levelezési cím: Bp. XV. ker. Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Főépítészi Iroda

Sipos Gábor
főépítész

1153 Budapest, Bocskai u 1-3.

e-mail.:                       foepitesz@bpxv.hu
tel/fax.:                       (1) 305-33-68, 305-33-08

Lakossági Tájékoztatás(fórum) : 2017. augusztus 28-án, hétfőn 17.00 órától,

Polgármesteri Hivatal Díszterme (1153 Budapest, Bocskai u. 1-3.)

Budapest, 2017. augusztus 11.

Hajdu László
polgármester

Az elkészült kézikönyvet itt a rendelet itt töltheti le.