Menu

Önkormányzati rendészet

Cím: 1152 Budapest, Illyés Gyula utca 28.
Telefon: +36 1 305 3230 (ügyfélfogadási időben)
+36 1 305 3226
+36 1 305 3147 (ügyfélfogadási időn kívül)
Fax: +36 1 305 3227
E-mail: hatosagifoosztaly@bpxv.hu
Webcím: https://regi.bpxv.hu
Vezető: Homa Gabriella mb. osztályvezető
Budapest 1152 Illyés Gyula utca 28.
+36 1305 3228
hatosagifoosztaly@bpxv.hu


A Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 809/2013. (XI. 27.) számú határozata alapján, 2014. január 1. napjától  a Bp. XV. ker. Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egységeként, a Hatósági Főosztály részeként önkormányzati rendészeti szervként jött létre a Rendészeti Osztály a közterület-felügyelői feladok ellátására.

A Rendészeti Osztály jelenleg 45 fővel, öt gépjárművel és kettő robogóval, a rendőrséggel és más társszervekkel közösen az állampolgárok komfort- és biztonságérzetének folyamatos biztosítása érdekében végzi a feladatait folyamatos (megszakítás nélküli) munkarendben.

A Rendészeti Osztály munkatársai minden beérkező lakossági jelzést és panaszbejelentést azonnal kivizsgálnak és lehetőség szerint írásban megválaszolnak.

Az előforduló bűncselekmények és szabálysértések megelőzése és felderítése miatt a kerület frekventált csomópontjain folyamatos a jelenlétük, a bővülő térfigyelő kamerarendszernek köszönhetően egyre nagyobb a kerület 0-24 órás lefedettsége.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény hatályba lépésével a KRESZ szabálysértések esetében szinte minden tényálláshoz meghatározott bírságösszeg tartozik, ezért a szabálysértők részére kiszabott bírságtételektől a 63/2012. (IV. 02.) Korm. rendelet alapján az intézkedő közterület-felügyelő nem térhet el.

A Rendészeti Osztály feladatkörébe tartozó egyéb bejelentések során elsősorban az állampolgárokat zavaró szabálysértések (pl.: közterületi alkoholfogyasztás, köztisztasági szabálysértés, csendháborítás) észlelését várjuk.

A Rendészeti Osztály a hét minden munkanapján ügyfélfogadást tart a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (1153 Budapest, Bocskai u. 1-3.), ahol munkatársunk fogadja a bejelentéseket a +361-305-3230-as telefonszámon és felvilágosítást nyújt a közterület-felügyelői intézkedésekről.

A Rendészeti Osztály ügyeleti telefonszáma ügyfélfogadási időn kívül a +361-305-3147

A Rendészeti Osztály jogállását, illetékességét és hatáskörét jogszabályok határozzák meg, melyek alapján a legfontosabb feladatai:

  • a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése,
  • a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása,
  • közreműködés a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében,
  • közreműködés a társadalmi bűnmegelőzési feladatok megvalósításában, a közbiztonság és a közrend védelmében,
  • közreműködés az önkormányzati vagyon védelmében,
  • közreműködés a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében,
  • közreműködés állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában,
  • a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolvány jogszerű használatának és birtoklásának az ellenőrzése,
  • a közösségi együttélés alapvető szabályainak betartásával kapcsolatos intézkedések megtétele (helyszíni bírság kiszabása, jegyzőkönyv felvétele, eljárás meindítása),
  • a feladatkörében eljárva jogosult és köteles a közterületen ellenőrizni a jogszabályban előírt kötelezettségek megtartását, jogsértés esetén eljárást kezdeményezni vagy az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló törvényben meghatározott intézkedést megtenni,
  • közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetése és adatkezelés folyamatos (megszakítás nélküli) munkarendben.

Jogszabályi háttér:

  • A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény
  • Az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvény
  • A a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény
  •  Az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységét támogató segédfelügyelőkről szóló 65/2012. (XII. 13.) BM rendelet alapján teljesítenek szolgálatot.
  • A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 41/2015. (XI.30.) ök. rendelete.