Menu

Magánterületen lévő fák kivágása

Budapest Főváros XV. kerületében magánterületen lévő fa kivágása esetén – főszabályként – kérelemben kell kérni a fa kivágásának engedélyezését az önkormányzat jegyzőjétől.

A Polgármesteri Hivatal által rendszeresített nyomtatvány tartalmazza a kérelem kötelező tartalmi elemeit. A kérelmet írásban kell benyújtani papíralapon vagy elektronikus úton (az „E-papír” szolgáltatás igénybevételével). Írásbelinek nem minősülő elektronikus kapcsolat (pl. e-mail) útján a kérelem – mivel a teljes bizonyító erejű aláírást nem tartalmazza – nem nyújtható be.

A kérelem illetékmentes, a csatolandó mellékletek az alábbiak:

– a kivágni tervezett fák pontos helye (a fák ingatlanon való elhelyezkedését ábrázoló helyszínrajz);
– a kivágandó fákkal való rendelkezési jogosultságról szóló írásbeli nyilatkozat és közös tulajdonban lévő ingatlan esetén valamennyi tulajdonos hozzájárulása;
– a fa kivágásának indokoltságát megalapozó dokumentumok:
– ha rendelkezésre áll: építési-bontási engedély,
– részletes fotódokumentáció a kivágni tervezett fáról;
– a pótlás tervezett módjának (telepítés esetén az ültetni tervezett fák számának, fajának és a tervezett telepítés helyének) megjelölése.

Az ügyintézés határideje a kérelem benyújtását követően 60 nap.

Ingatlanonként és évente 2 db fa kivágása engedély és pótlási kötelezettség nélkül elvégezhető, ha a fenti nyomtatványt felhasználva a fakivágást előzőleg bejelentik.

Ha veszélyhelyzettel fenyegető fát kellett haladéktalanul kivágni, ezt 3 napon belül kell bejelenteni a fenti nyomtatvány felhasználásával.

Ezekben az esetekben a bejelentést a jegyzőnek címezve papíralapon vagy elektronikus úton lehet benyújtani, egyéb módon ez nem megengedett.

A jogszabályban előírt szükséges pótlást (facsemeték telepítését vagy a pénzbeli kompenzáció megfizetését) a jegyző a fakivágási engedélyt megadó határozatban, vagy a bejelentés nyomán hivatalból hozott határozatban írja elő.

Fentiektől eltérően engedély, bejelentés és pótlási kötelezettség nélkül kivágható a magánterületen álló 10 cm-nél kisebb törzsátmérőjű gyümölcsfa, a kiszáradt fa, az inváziós fajú fa, valamint az 5 cm törzsátmérő alatti sarjról, magról kelt újulat.