Menu

Dr. Pálinszki Antal

Posztumusz adományozva: 2020.10.23.

Dr. Pálinszki Antal, a XV. kerület egykori alpolgármestere.
1961-ben érettségizett a budapesti Eötvös József Gimnáziumban, majd 1966-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán diplomázott. 1976-ban Summa cum laude minősítéssel védte meg doktori disszertációját. 1987-től a műszaki tudományok kandidátusa, a Budapesti Műszaki Egyetem Híradástechnikai Tanszékének docense, a Gábor Dénes Műszaki Főiskola professzora. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének.
1990-ben lett a önkormányzati képviselő. Kezdetben a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság elnöke volt, majd 2002. novemberétől 2010. május 26-án bekövetkezett haláláig a kerület alpolgármestereként dolgozott. 1994-től 2006-ig volt fővárosi képviselő, az MSZP fővárosi frakciójának frakcióvezető-helyettese, valamint a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke.
Dr. Pálinszki Antal közel négy évtizedig végzett oktató-nevelő tevékenységet.
Tevékenységéhez tartozott a kerületi művelődési és közoktatási ágazat irányítása alá tartozó intézmények nevelési, illetve pedagógia koncepciójának kidolgozása, a középfokú oktatás fejlesztése, az intézményi gazdasági önállóság biztosítása, az új kerületi közoktatási hálózat kialakítása. A kerületben az érintett kisebbségi önkormányzat bevonásával közösen készítette elő a kisebbségi nyelven folyó nemzetiségi nevelési és oktatási pedagógia programot.
Alpolgármesteri munkájának része volt továbbá a szakmai irányítás, az ifjúsági, a sport, a közművelődési koncepció és rendelet kidolgozása.
Mindezek mellett ő volt a munkáltatója a Fővárosi Közoktatási Intézmények vezetőinek is. Nevéhez fűződik a fővárosi szakképzés átalakítása és korszerűsítése. Az országban egyedülálló kezdeményezésként, gyakorlóiskolai hálózatot alakított ki a mérnök-tanárképzéshez, valamint bevezette a két tanítási nyelvű képzést a szakközépiskolákban is. A Fővárosi Oktatási Bizottság 12 éven keresztül az ő vezetésével irányította a több mint 200 fővárosi fenntartású oktatási-nevelési intézményt.
Szakértelmét, felkészültségét kollégái mind a fővárosban, mind a kerületben a legmesszebbmenőkig elismerték és értékelték.

A Fővárosi és a XV. kerületi Önkormányzatban végzett kiemelkedő közéleti tevékenységéért, valamint az oktatás-nevelés területén eltöltött négy évtizedes szakmai és tudományos munkájáért, példaértékű életútja elismeréseként.