Menu

Toldy Mária

Adományozva: 2019.10.23.

Toldy Máriát sokak szerint nem is kell bemutatni, a 60-as évek ünnepelt előadója, énekese. Pestújhelyen született és ma is ott él családjával.
1960-ban a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójába nyert felvételt, és ezzel elkezdődött énekesi pályafutása. 1966-ban a Táncdalfesztiválon első díjat nyert, majd 1967-ben Előadóművészeti különdíjat is kapott. Számos rádió, tv és hanglemezfelvételt készített itthon és külföldön egyaránt. Hangszíne, megjelenése és egyéni előadás módja meghatározott művészé tette korának. „Rövid az élet”, illetve a „Más ez a szerelem” című dalai a mai napig is közönségsiker. Népszerűsége csúcsán a 70-es évek közepétől az énekesi pályáját ének tanításra cserélte fel, és 1971-től a Postás Szakszervezet Zeneiskolájában tanított táncdaléneklést. Közben megismerkedett a musical éneklés rejtelmeivel, saját költségén Londonban szerzett tapasztalatokat, és végleg elkötelezte magát a musicaloktatás mellett. 1985-től a Rock Színház művészeinek korrepetitora. 1989 szeptemberében a Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola – akkor induló – Musical Stúdiójának vezetője lett. Toldy Mária olyan stílust teremtett a Stúdióban, melyet ma már a szakma példaértékűen ajánl az énektanárok számára. Rendkívüli szakmai tudással és pedagógiai érzékkel tanítja évtizedek óta a fiatal tehetségeket. Neve összeforrt a magyarországi musicaloktatással.
Számos országosan ismert művész tanára volt. Sokakat fedezett fel, és indított el a színészi, előadóművészi pályán. Az iskola Stúdiójának vezetőjeként fontos feladatának tartja a különböző ének műfajok népszerűsítését. A mai magyar zenész színpad művészeinek 70-80%-a a kezei közül kerül ki. Lakóhelyén – Rákospalotán – is aktívan részt vállal a zenei élet szervezésében, segítésében. Növendékei számos koncerttel lepik meg a kerület lakosait.
Toldy Mária életútját áthatja az aktív közösségi munka, a tanítás mellett a kulturális értékek bemutatása, megőrzése, az ifjú tehetségek felkarolása.

A zenei életben betöltött több évtizedes kimagasló színvonalú tevékenységéért, példaértékű életútja elismeréseként.