Menu

A közúti közlekedési szabályok megszegése miatt kiszabott bírságokkal kapcsolatos eljárás

A közterület-felügyelet a közúti közlekedés szabályairól szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) alapján a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra vonatkozó rendelkezések megsértése esetén bírság kiszabására jogosult. A bírságok összegét a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet határozza meg.

Eljárási szabályok

Amennyiben a gépjármű üzembentartója vagy a szabályszegés elkövetője a kiszabott helyszíni bírságot harminc napon belül nem fizeti meg, illetve a helyszíni bírság kiszabását nem veszi tudomásul, akkor a Kkt. 20. § (4) bekezdése alapján a Rendészeti Osztály közigazgatási eljárást kezdeményez az elkövetés helye szerinti rendőrkapitányságnál.

A Kkt. hatálya alá tartozó, a közterület-felügyelet intézkedési körébe tartozó szabályszegések esetén a fenti rendelet 6. melléklete fix összegű bírságokat rendel, így az ettől való eltérésre a Rendészeti Osztálynak nincs lehetősége.

Jogorvoslati eljárás

A kiszabott bírság összege méltányosságból nem engedhető el, csökkentésre vagy részletfizetés engedélyezésére a rendészeti hatóság nem jogosult. Ha a jogszabályban meghatározott, a felszólítást követő 30 napos határidőn belül a helyszíni bírságot nem fizetik meg, akkor az eljárás lefolytatása céljából az ügy továbbításra kerül a kerületi rendőrkapitányságra.