Menu

Dr. Antall József

Díszpolgár
Posztumusz adományozva: 2006.10.23.

Dr. Antall József Pestújhelyi szülöttje, a keresztséget is a Pestújhelyi templomban vette fel. Emlékére 2003. decemberében a Pestújhelyi téri templomkertben avatták fel a politikus bronz szobrát.

Antall József a nemzeti érzés és a konzervatív liberalizmus legnemesebb erényeit ötvözte, a harmadik Magyar Köztársaság első szabadon választott kormányának miniszterelnöke. Történészként orvosi történelmi szakterületen helyezkedett el, mint tudományos kutató. Kiemelkedő szerepe volt a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyv- és Levéltárának megszervezésében. Tudományos főmunkatársként, igazgató helyettesként, majd főigazgatóként 25 évet töltött el az intézetben. A Magyar Orvostörténeti Társaság főtitkárává, majd elnökévé választották. Az Orvostörténeti Közlemények szerkesztője, majd főszerkesztője volt. Több könyve, több mint 300 dolgozata jelent meg itthon és külföldön. Tagjává választotta a Nemzetközi Orvos és Gyógyszertörténeti Akadémia, alelnökévé a Nemzetközi Orvostörténeti Társaság. Számos külföldi kitüntetése és elismerése mellett több emlékéremmel, valamint a Munkaérdemrend arany fokozatával tüntették ki.

Az MDF alapító tagja, 1989. októberében választották a párt elnökévé. 1989-ben a genfi Európa Mozgalom alelnöke lett, valamint megalapította a Párizsi Emberi Jogok Ligájának Tagozatát. 1990-ben az Európai Demokrata Pártok Uniója alelnökévé választották Európa egységéért folytatott tevékenységéért. Magyarország európai kapcsolatainak kiszélesítéséért Robert Schuman díjjal tüntették ki.