Menu

Szemléletformáló és Újrahasználati Központ

Európai Uniós támogatásból komplex hulladékkezelési és újrahasznosítási rendszert vezet be Budapest Főváros Önkormányzata a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság közreműködésével és kivitelezésével.

A beruházás a „fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékfeldolgozás és újrahasznosítás arányának növelése” című, KEOP-1.1.1/B/10-11-2013-0002 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

Az első szakasz megkezdődött 2014-ben és 2015 év végéig lezárul, majd további (főváros egyéb területeit érintő) szakaszok megvalósításával folytatódnak a munkálatok.

Az Európai Uniós támogatásból megvalósuló komplex hulladékkezelési és újrahasznosítási rendszer több eleme közül új Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (hulladékudvar) létesítésül a XV. kerületben, a Károlyi Sándor út 160. sz. alatt.

szemlélet látványterv

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központ több célt és funkciót lát el egyszerre: komoly szerepe van a szelektív hulladékgyűjtés előremozdításában, a Szemléletformáló Központban az érdeklődők (gyermekek és felnőttek egyaránt) közérthető, játékos formában kaphatnak információt a hulladék felhasználásról, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról. Itt  kaphatnak helyet az óvodások és iskolások részére szervezett edukációs foglalkozások, továbbá az FKF Nonprofit Zrt. által szervezett szakmai konferenciák is.

Mindezeken felül új kezdeményezésként jönnek létre az Újrahasználati Központok, ahol olyan tárgyak, használati eszközök cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor más számára még felhasználhatók. Így kevesebb olyan tárgy kerülhet összességében kidobásra (lomként vagy háztartási hulladékként), amelyek még hasznosíthatók, használhatóak.

További információk a fővárosi projektről.