Menu

Budapest Rákospalota-Újvárosi Református Egyházközség

Cím: 1152 Budapest, Arany János utca 49.
Telefon: +36 1 307 7260
E-mail: olvedi72@yahoo.com
Webcím: http://www.ruref.hu
Vezető: Szabó Sándor Péter, lelkész

Istentiszteleti rend

Vasárnap 9 órakor (Széchenyi úti Templomban), 10 órakor (Arany János u-i Templomban)
Péntekenként Bibliaóra a gyülekezeti teremben 18 órakor.

Hitoktatás

templomi: 3 csoport
iskolai: 1 csoport (Meixnerben)
Közösségek: 2 ifjúsági csoport van

Saját kiadvány: nincs

Alapítvány: Szabó Miklós Alapítvány (1154 Bp., Tompa Mihály u. 70.)

Éves rendezvények: 3 tábor évente, amelyek 7 naposak, összesen kb. 100 résztvevővel; változó időpontokban hangversenyek

Közösség rövid története

Az Újvárosi Egyházközség önálló gyülekezetté válásának igénye a XX. Század elejére nyúlik vissza, amikor is az újfalusi terület népesség gyarapodása és egy reménybeli nagyobb összegű adomány megalapozta az önállósodás lehetőségét és az Óvárosi Egyházközségtől való függetlenedést.

Az első világháború azonban ezt a reménységet, a hadikölcsönbe fektetett pénzelvesztése miatt meghiúsította, ám a lelki igény megmaradt és így, mintegy 15 évnyi kettős lelkészség után, 1928-ban, Szabó Miklós lelkész megválasztásával, a gyülekezet anyaegyházközséggé válhatott.

Mivel egyetlen lelki központja az iskola és az imaterem volt, az elsődleges cél a templom megépítése lett, amely végül is három év alatt készült el és 1936-ban avatták föl. A gyülekezet életképességét bizonyította, hogy 1939-ben már a MÁV-telepi hívek lelki házának alapozása is megkezdődhetett. Ezekben a munkákban a lelkész segítője és támogatója volt dr. Gyökössy Endre MÁV-főtanácsos, egyházközségi főgondnok. A MÁV-telepi templomot a háború idején avatták fel, 1944-ben. A harmincas években példamutató vallási, szellemi és kulturális élet folyt a gyülekezetben és ezt tette tönkre az ötvenes évek állami egyházpolitikája, melynek során több épület államosítására is sor került.

A hatvanas és hetvenes évek sajnos a csöndes leépülés jeleit mutatják és ez ellen az akkor szolgálatban lévő Pintér István lelkész sem tudott mit tenni. Az ő váratlan halála után 1982-től Kiss Domokos lett az egyházközség lelkésze és a nyolcvanas és a kilencvenes években sor kerülhetett az egyházi épületek helyrehozatalára és ugyanakkor a gyülekezet építésére is.

Az egyházközség missziós terveinek homlokterében a gyermek és ifjúsági misszió áll. A gyülekezet 2002-ben létrehozta első lelkipásztoráról elnevezett alapítványát, amely az egyházközség megalakulásának 75. Évfordulóján kulturális és vallási rendezvények szervezésével járul hozzá az ünnepi év eseményeihez.