Menu

Varga Imre

Adományozva: 2021.10.23.

Varga Imre 1938-ban született egy szigetközi 4 gyerekes parasztcsaládban. Kiemelkedő tanuló volt és a háború után lehetővé vált, hogy a család legalább egy gyereket taníttasson. Mosonmagyaróváron érettségizett, ezt követően 1961-ben a Veszprémi Vegyipari Egyetemen vegyészmérnökként diplomázott. Pályafutása alatt a Műszaki Egyetemen gazdasági mérnök, valamint a Közgazdasági Egyetemen közgazdász végzettséget szerzett.
Aktív éveiben dolgozott a Budapesti Vegyiművekben, az Országos Tervhivatalban, valamint az MSZMP Központi Bizottság ipari-mezőgazdasági és közlekedési, illetve gazdaságpolitikai osztályán.1984-től nyugdíjba vonulásáig a Budapest Vegyiművek Vállalat vezetője volt.
A kerülethez való kötődését meghatározza, hogy 1973-ban költözött Újpalotára feleségével és 3 gyermekével, az első önálló lakásukba, ahol ma már közel 50 éve él. A fiatal családok közös élménye volt az önálló élet megteremtésének öröme és az életük természetes részre volt a közösség építés. Társadalmi munkában a társasház pénzügyi és ellenőrző munkáját végezte. Nyugdíjazását követően tovább bővítette lakóhelyéért vállalt felelősségi körét. Négy cikluson keresztül a XV. Kerületi Önkormányzat önkormányzati képviselője és tanácsnoka volt. 1994-1998. között a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke. 1998-2002. között a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság tagja, a Közbeszerzési Bizottság elnöke, valamint önkormányzati tanácsnok. 2002-2006. között ismételten a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke. 2006-2010. a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság alelnöke és az önkormányzat tanácsnoka. 1994-től 2010-ig a Fővárosi Közgyűlés kerületi küldötte. A Küldött kollégiumban elnökségi tag, illetve alelnök. Gazdasági, közgazdasági szakemberként a pénzügyi, gazdálkodási, költségvetési ügyekben, döntésekben segítette az önkormányzat munkáját. Kiemelkedő szerepet vállalt a XV. kerület oktatásának átszervezésében. Elemzéseivel, gazdasági számításaival nagyban hozzájárult az önkormányzat költségvetésének elkészítéséhez, amely a racionális gazdálkodás elősegítését valósította meg. A fővárosi és országos szintű pályázatokhoz, illetve az infrastrukturális fejlesztésekhez, az önkormányzati források biztosításához, feltárásához kiváló szakmai munkájával nagy mértékében hozzájárult.
A XV. Kerület és a budapesti kerületek érdekét képviselte a Fővárosi Önkormányzatban. Az évenkénti forrásmegosztás egyik fő feladata volt.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének munkájában, pénzügyi, gazdasági ügyekben a polgármester tanácsadója volt.

Másfél évtizeden keresztül a XV. Kerület fejlődése érdekében, eredményes működésének elősegítésében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége, a közösséget szolgáló munkája elismeréseként.